Papcsák azonnal megbosszulta, hogy kiálltak mögüle a fideszesek

2013.03.02. 16:37
Megvonta helyettese jogköreit Papcsák Ferenc. Zugló polgármestere két napon belül visszavágott, amiért párttársai szerdán több órás tárgyalás után sem álltak mögé, így meghiúsult a BVSC és ingatlanainak önkormányzati tulajdonba vétele.

Az Index információi szerint Papcsák Ferenc péteken a képviselők előzetes értesítése nélkül, emailben megvonta helyettese, Ferdinándy István XIV. kerületi alpolgármester hivatali jogköreit.

Ferdinándy az egyike volt annak a hat Fidesz-KDNP-s képviselőnek, aki szerdán ellenszegült a polgármester akaratának.

DMOHA20100906009
Fotó: Mohai Balázs

A XIV. kerületi képviselő-testület leszavazta Papcsák előterjesztését, amely azt indítványozta, hogy az önkormányzat térítésmentesen vegye át a MÁV-tól és az államtól a BVSC-Zugló Szőnyi úti - becslések szerint hatmilliárd forintot érő - telepét.

Az átvétel régen napirenden volt, ezért a döntés formálisnak tűnt, ám végül a több órás zárt ajtók mögötti győzködés sem volt elég ahhoz, hogy Papcsák biztosítani tudja párttársai támogatását.

Forrásaink szerint a váratlan ellenállást az okozta, hogy a képviselők előkészítetlennek ítéleték a döntést. A szerdai ülésen bemutatott dokumentáció nem tartalmazott olyan megalapozott gazdasági háttérszámítást, amelyből következtetni lehetett volna arra, hogy mennyibe kerül majd az önkormányzat számára a klub fenntartása a következő években. A képviselők szerint az új önkormányzati törvényt is sértette volna, ha olyan kötelezettséget vállalnak, amelynek a fedezete nem lett betervezve a kerület költségvetésébe.

A helyi fideszeseket azt is mérlegelték, hogy Papcsák 2014-ben országgyűlési képviselőként akar majd újraindulni, így a kerületben jövőre már biztosan nem neki kell majd a leromlott állagú épületegyüttes sorsáról gondoskodni.

A polgármester a jelek szerint nem méltányolta párttársai érveit, inkább félreállította Ferdinándyt.

Azonban nem a BVSC volt az egyetlen feszültséggóc Papcsák és a helyi Fidesz-KDNP között. Úgy tudjuk, hogy párttársai nemrég Papcsák jogosítványait is korlátozták, miután több olyan pénzügyi döntést hozott, amelyet nem tartottak a kerület érdekeivel egyértelműen összeegyeztethetőnek. A polgármesternek eddig lényegében szabad keze volt a költségvetés - sorokon belüli - átalakítására, ám a szigorítás óta ezt csak 5 millió forintos összeghatárig teheti meg.