Előd
10 °C
16 °C

Fehér oroszlánok láthatóak Szegeden

2013.03.03. 15:41
Ritka és különleges, a köznyelvben fehérnek nevezett dél-afrikai oroszlánokat (Panthera leo krugeri) láthatnak a Szegedi Vadaspark látogatói.

A különleges nagymacskák tavaly év végén kerültek a Tisza-parti városba, és a karanténidőszak, valamint az összeszoktatást követően immár rendszeresen föltűnnek az oroszlánkifutóban - közölte Veprik Róbert igazgató.

A fiatal, másfél éves hím és nőstény színe vajsárga, vagyis ezek az oroszlánok nem albínók, hanem egy világos színváltozat képviselői. Hasonló a jelenség a jaguárok és a párducok feketeségéhez, ami azért jóval gyakoribb, mert a sűrű növényzetben előnyös rejtőszínként funkciónál, míg az oroszlánok világos színe csak bizonyos környezetben - a száraz szavannákon - válhat a ragadozók hasznára. Ilyen terület a dél-afrikai Timbavati, ahol - bár az őslakosok történeteiben már régóta szerepelnek - 1938-ban írták le először a vadon élő fehér oroszlánokat.

Szabadon élő példányt csaknem húsz éve, 1994-ben láttak utoljára, így valószínű, hogy az alfaj a természetben kipusztult, elsősorban a vadászatuk miatt. A fehér színváltozatú populációt semmilyen külön törvény nem védte vagy védi. A dél-afrikai oroszlán ugyanis meghatározott kvóta szerint vadászható, nem részletezve, hogy az normál vagy világos színváltozat-e. A trófeagyűjtők természetesen a különlegesebb zsákmányt részesítik előnyben.

Maga a színváltozat azonban tovább élt, egyrészt állatkertekben, magángyűjteményekben, másrészt olyan elkerített vadaskertekben, ahol sokszor pusztán vadászat miatt tenyésztik tovább a tetszetős színváltozatú állatot. A fehér oroszlán megmentéséért elkötelezett szervezetek külön védelmet szeretnének elérni, hogy a természetes környezetébe biztonsággal visszatelepíthessék ezeket az oroszlánokat.

A nemzetközi állatkerti adatbázis (ISIS) adatai alapján a világ állatkertjeiben mintegy 230 fehér oroszlán él. A Szegedi Vadaspark tavaly döntött úgy, hogy a nem szaporítható, nagy valószínűséggel kevert alfajú oroszlánjait új, alfajtiszta egyedekre cseréli, amelyek egyrészt nagyobb természetvédelmi értéket képviselnek, másrészt szaporíthatók. Miután nagyon ritka a fehér oroszlán, külön figyeltek arra, hogy lehető legtávolabbi rokonságban álló egyedeket válasszák. Ezért a hím, Timba a nyugat-franciaországi Pont-Scorff állatkertből, a nőstény, Nadja pedig Belgrádból érkezett Szegedre.

A vadaspark idősebb hím oroszlánját, Mujkót és a fiatal nőstényt, Bóbitát egy másik magyar állatkertben helyezték el, és remélhetően rövidesen a két idősebb nőstény, Sába és Elza is új helyre kerülhet.

A fehér oroszlánok láthatóan jól érzik magukat tágas kifutójukban, kedvenc időtöltésük a közelben élő zebrák megfigyelése, és a hangos üzengetés a természetben is riválisnak számító hiénáknak. A gondozók bíznak benne Timbának és Nadjának kölykei is lesznek, hiszen az utódok iránt garantált az érdeklődés, így biztosított lesz más állatkertekben történő elhelyezésük.

orsz
Fotó: Endrédi Lajos / zooszeged.hu