Győrnél tetőzik a Rába

2013.03.03. 14:20 Módosítva: 2013.03.03. 14:56

A Rába Győrnél tetőzik vasárnap a déli órákban - mondta az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője. Németh József közölte: a város térségében árvízvédelmi készültséget nem kell elrendelni, mivel az előrejelzések szerint a vízállás a tetőzéskor nem éri el az elsőfokú készültségi szintet.

A Rába Sárvár alatti szakaszán másodfokúra enyhítették az árvízvédelmi készültséget vasárnap, mivel a folyó ott már apad. A Hanságban másodfokú a belvízvédelmi készültség, a területen hat szivattyútelep működik.

A Rába valamennyi szakaszán meg lehetett szüntetni a harmadfokú készültséget.

A Rábán kialakuló árhullám pénteki ragyogóhídi 398 centiméteres tetőzését követően, a folyó Vágnál szombat éjjel tetőzött 408 centiméteres vízállással, majd még aznap 14 és 18 óra között Árpásnál is bekövetkezett a tetőzés 502 centiméter körüli vízállással. Vasárnap 7 órakor Ragyogóhídnál 234 centimétert mértek, így a vízállás a másodfokú készültségi szint alá csökkent. Vágnál a vízállás szintén hajnalban csökkent a harmadfokú készültségi szint alá.

Sajó, Ipoly, készültség

A Sajón és az Ipolyon elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a többi készültségben lévő magyarországi vízfolyáson is további apadás várható. A magyarországi folyószakaszokon összesen 416 kilométeren van készültség, 259 kilométerhosszon elsőfokú, 157 kilométerhosszon másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A vízjárás szempontjából kedvező hét elejei csapadékmentesség erősíti a folyók árhullámainak apadását. A következő hét második felére jelzett felmelegedés kezdetben mérsékelt nappali olvadásokat hoz, számottevő vízszintemelkedés nélkül. A jövő hét végi erős melegedés és az azt követő eső - ezek mértékétől függő - olvadást és árhullámokat okozhat.

A belvízhelyzetben lényeges változás nem történt, 6 szakaszon van elsőfokú készültség, 6 szakaszon pedig másodfokú. Az elöntött területek nagysága 13 600 hektár.

Zala

Szombaton arról írtunk, hogy a Zala folyón levonulóban volt az árhullám , a hajnali tetőzés után lassú apadás indult - közölte szombaton a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Szombaton hajnali négy óra körül 328 centiméteren tetőzött a folyó Zalaapátinál, a mért érték két centiméterrel maradt el a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültségi fokozat elrendelésétől. A Zala vízszintje nyolc órakor 320 centiméter volt a település határában.

Reggelre a folyón már lassú apadás volt tapasztalható, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt, és a továbbiakban sem lesz szükség.

Megtelik a Balaton

Az elmúlt két hónapban lehullott csapadék következtében 31 centiméterrel emelkedett a Balaton vízszintje, amit a Zalán a következő napokban levonuló árhullám tovább növelhet, így optimális lehet a tó vízállása a nyári szezonra - közölte Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője. Az év első két hónapjában a tó vízgyűjtőterületére átlagosan 171 mm csapadék hullott, ami több mint két és félszerese a sokévi átlagnak. Ennek hatására a Balaton vízállása rendkívüli mértékben emelkedett.

A Zalán levonuló árhullám, a Kis-Balaton rendszerén átjutva naponta akár egy-másfél centiméterrel emelheti tovább a Balaton vízszintjét. Ezzel az optimális, azaz a 100 centiméteres szezonnyitó vízállás reális elképzeléssé vált - tudatta a szakember. Jelenleg 79 centiméter a tó vízszintje.