Hogyan előzzük meg a trükkös lopásokat?

2013.03.03. 10:06 Módosítva: 2013.03.03. 10:35
A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság egy kis összeállítással szeretne segíteni abban, hogy felismerjék a leggyakoribb lopási trükköket.

Trükkös lopásoknak nevezzük azokat a lopásokat, amikor valamilyen módon elterelik a sértett figyelmét, és így tulajdonítják el az értékeit - írja a rendőrség a tájékoztatójában. Azt használják ki, hogy az áldozatok jószívűek, hiszékenyek, egyedül élnek. Az áldozattá válás szempontjából a 60 év feletti időskorúak csoportja - a kiskorúak mellett - a legveszélyeztetettebb. Az idős emberek korukból, egészségi állapotukból, életmódjukból, szokásaikból, hiszékenységükből adódóan könnyebben megtéveszthetőek.

Az idősek gyakran válnak besurranásos lopás áldozatává, amihez nagymértékben hozzájárul a sértett közreható magatartása (nyitva hagyott kapuajtó, záratlan lakásajtó) is. Az óvatlanság, túlzott bizalom még mindig gyakori magatartás a sértettek körében. Széles a rossz szándékú emberek repertoárja, akik ilyen történetekkel akarnak gyanútlan áldozataik lakásába bejutni, hogy aztán bizalmukba férkőzve értékeket lopjanak el tőlük. A sértettek gyakran maguk hívják, engedik be az elkövetőket lakásukba, udvarukba, ahol nem figyelnek vagyontárgyaikra, egyéb értékeikre, készpénzükre.

A leggyakrabban előforduló történetek, amivel próbálkoznak:

·         gázár-támogatást vagy nyugdíj-kiegészítést hozott;

·         más hivatalos jellegre hivatkozik (gáz- vagy áramszolgáltató, Vöröskereszt, önkormányzati dolgozó);

·         szerszámokat vagy egyéb használati tárgyakat szeretne lerakni, tároltatni;

·         vásárlás (sertés, vasáru, építési anyag, tollpárna, stb.) vagy éppen értékesítés (arany ékszerek, seprű, edények, stb.) ürügyével;

·         pénzt szeretne felváltani;

·         mosdóba szeretne menni; rosszullétre hivatkozik;

·         vizet kér;

·         kamionja, személyautója lerobbant és a bevontatáshoz, javításhoz pénzre van szüksége;

·         szomszéd telket szeretné megvenni (vagy megvették) és a telekhatár felől érdeklődik;

·         szeretet-szolgálattól csomagot hozott;

·         szociális segélyt hozott;

·         szemétszállítás túlfizetése miatt pénzt hozott;

·         kerti munka elvégzését vállalja;

·         sértett hozzátartozójától  pénzt, tűzifát, stb. hozott

·         unoka vásárlására hivatkozva kérnek pénzt, stb.


A trükkös lopások megelőzése érdekében a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

·         Ne engedjenek be idegent a lakásba!

·         Ha valaki hivatalos személynek adja ki magát, mindig győződjenek meg róla, hogy valóban az-e, akinek mondja magát. Kérjék el igazolványát, telefonon érdeklődjenek az adott szervezetnél, hogy valóban az ő alkalmazottjuk járja-e a házakat!

·         A közszolgáltatók sem díjbeszedést, sem visszautalást nem rendeznek készpénzben, azt átutalással rendezik! Szakembereik nagyon ritkán keresik fel a fogyasztókat, de akkor is rendszerint előre értesítik az ügyfelet az ellenőrzésről. A szolgáltatók szakemberei minden esetben igazolvánnyal igazolják önmagukat.

·         Alkalmi munkával lehetőleg ne idegeneket bízzanak meg (pl. favágás, hóseprés, kerti munkák)!

·         Mindig győződjenek meg arról, hogy kinek és miért adnak ki pénzt! Ha családtagjukra hivatkozva kér pénzt egy idegen, hívják fel Önök a rokonukat, hogy megbizonyosodjanak róla, valóban megegyeztek-e a pénzátadásról!

·         Ne vegyék elő megtakarított pénzüket idegenek jelenlétében, mert kifigyelhetik, hogy hol tartják és valamilyen trükkel eltulajdoníthatják Önöktől! Lehetőség szerint ne tartsák egy helyen a megtakarított pénzt, hanem kisebb összegeket helyezzenek el a lakás különböző részein!

·         Javasoljuk, hogy nagyobb összegű készpénzüket eleve ne otthon tárolják, hanem valamely pénzintézetben helyezzék el!

·         Fizikai támadás esetén saját életük, testi épségük megóvása érdekében lehetőleg ne tanúsítsanak ellenállást, inkább teljesítsék a támadó követeléseit, hiszen ezzel saját életüket menthetik meg!

·         Folyamatosan tartsanak kapcsolatot a szomszédokkal, valamint a postással, polgárőrrel, orvossal, szociális gondozóval!

·         Állapodjanak meg abban az előbb felsorolt személyekkel, hogy hetente, vagy havonta mely időpontokban látogatják meg Önöket!

·         Nyugdíjfolyósítás időszakában kérjék meg valamelyik családtagjukat, vagy a családgondozót, hogy legyen jelen az átvételkor, illetve a pénz biztonságba helyezésekor!

·         Érdeklődjenek az önkormányzatnál a házi jelzőrendszeres segítségnyújtás, illetve a vészhelyzeti segélyhívók beszerelésének lehetőségéről, ezek hiányában szereltessenek be S.O.S segélyhívó jelzőberendezést (vezeték nélküli kapucsengő) rosszullét, betörés esetére!

·         Vásároljanak mobiltelefont, amellyel bármikor segítséget tudnak hívni szükség esetén!

·         Fordítsanak figyelmet a lakókörnyezetükben bámészkodó idegenekre! Ha ilyen személy az Önök környezetében lakókról érdeklődik, adjanak kitérő választ!

·         Nagy segítség a rendőrség számára, ha minél jobb személyleírást tudnak adni az idegenről és megjegyzik gépkocsijának rendszámát. Amennyiben pedig megtörténik a baj, ne változtassák meg a helyszínt, ne takarítsanak fel, ne mosogassák el például a vízkérés ürügyén bekopogtató idegen után a poharat, hiszen így fontos nyomok is elveszhetnek!

Minden gyanús körülmény esetén értesítsék a rendőrséget a 107-es segélyhívó számon!