A híres oktatók maradhatnak a Corvinuson

2013.03.04. 23:47

A Budapesti Corvinus Egyetemen szükségessé vált leépítéseket nem fűnyíróelv alapján hatjuk végre, hanem az egyetem és a karok érdekeinek figyelembevételével, mondta az Indexnek Rostoványi Zsolt rektor a hétfőn tartott vezetői értekezlet után, ahol a karok vezetőivel egyeztetett a tervezett elbocsátásokról és kiadáscsökkentésről.

Az egyetem szenátusa már korábban olyan döntést hozott, hogy ebben a félévben a kiadásokat 15 százalékkal kell csökkenteni. Rostoványi Zsolt az Index kérdésére egyelőre nem tudott konkrét számokat vagy nagyságrendet mondani az elbocsátásokról. A karoktól csak most érkeztek be a lehetséges elvonásokhoz szükséges adatok, ezeket az elkövetkező napokban összesítik.

A rektor közlése szerint jelentősen különbözik a karok és intézetek helyzete: a  költségcsökkentést így egyes szervezeti egységeknél inkább létszámleépítéssel, másutt a dologi kiadások visszafogásával, egyéb helyeken pedig a kettő kombinációjával lehet elérni.

A nyugdíjazásokról egyénre szabottan kíván dönteni az egyetem. "Minden egyes esetben figyelembe vesszük az érintett oktató hazai és nemzetközi elismertségét, vagy azt, hogy távozása után lehetséges-e megfelelő színvonalon működtetni az adott szervezeti egységet. A dékánok és a szervezeti egységek vezetői ismerik a legjobban a kollégáikat, így lehetőségük lesz arra, hogy a javaslatokat átgondolják" - hangsúlyozta a rektor.

Teljes revízió alá veszik az egyetem szervezeti struktúráját is. Egy projektszervezet két és fél hónap alatt világítja át a rendszert és a rektor kérésének megfelelően, "akár erőteljes változtatásokra is javaslatot" tehet, mondta Rostoványi Zsolt. A szervezeti átalakításnál a minőség és a hatékonyság lesz a legfontosabb, és igyekszünk ehhez igazítani a személyzeti döntéseket is - emelte ki.

A Corvinus Egyem rektora a múlt héten megszorításokat jelentett be, miután az intézmény állami támogatása idén 25 százalékkal csökkent, 2008 óta pedig 4 milliárd forinttal kevesebb állami pénzből gazdálkodhat. A rektor ezért nyugdíjazásokat és létszámstopot rendelt el, az egyetemen korlátozzák a mobiltelefonok és a mobilinternet használatát, és az intézmény a tervek szerint szolgálati autóktól és ingatlanoktól is megválik.

Múlt heti cikkünkben arról is írtunk, hogy az egyetemet az állami támogatás elvonása mellett egy milliárdos nagyságrendű adósság is nyomasztja, amely az elmúlt tíz évben halmozódott fel. Mészáros Tamás, a Corvinus korábbi rektora ezután egy nyílt levélben azt írta: ugyan voltak adósságot halmozó időszakok az egyetem életében, de tényszerűen nem igaz, hogy az intézménynek 1 milliárdos görgetett adóssága lenne.

Rostoványi Zsolt erre vonatkozó kérdésünkre azt mondta: az adósság nagyrészt a korábban és jelenleg az egyetem likviditásának megőrzése érdekében a beszállítóknak vagy közműcégeknek ki nem fizetett számlákból halmozódott fel. Ennek mértéke azonban dinamikusan változik az egyetem aktuális anyagi helyzetétől függően. Elképzelhető, hogy az egyik hónapban ez 200 millió, a másikban 500 millió forint, a harmadikban pedig akár az egymilliárdot is megközelítheti. Ezeket a tartozásokat az egyetem azokban az időszakokban tudta és tudja részben törleszteni, ha bevétele érkezik.