Leverték a koronát a hoszteszlány fejéről

2013.03.05. 14:00

Az Utazás-kiállításon, február 28-án a Magyar Koronaőrök Egyesületének egy tagja leverte egy szlovák hosztesz fejéről a magyar Szent Korona mását – írja a hvg.hu Az egyesület közleménye szerint a szlovák kiállító "a magyarság legszentebb ereklyéjét és nemzeti kincsét méltatlanul viselte. A Magyar Koronaőrök Egyesületének jelenlevő tagja többszöri kérése ellenére nem változtatott a magatartásán. A Szent Korona szakrális és történelmi jelentősége ismert az egész világon, a szlovák fél ezt tudatosan sértette meg felszólítás előtt és után is. A kérést megtagadta és semminemű tiszteletet nem tanúsított az egyesületünk tagja iránt."

A közlemény arról nem szól, hogy a felszólítást fizikai atrocitás is követte volna. A hvg.hu-nak Woth Imre, az egyesület vezetője viszont megerősítette, hogy a tagjuk megpróbálta leparancsolni a nőről a fejdíszt, majd azt leverte a fejéről. Az egyesület civil szervezet, semmi köze a Parlamentben kiállított nemzeti ereklyét őrző testülethez, a tagjai értelemszerűen nem jogosultak erőszak alkalmazására. A szervezet viszont jogfolytonosnak tartja magát a háború előtti koronaőrséggel, alapításában ugyanis több akkori őrségtag is részt vett.

A Szent Koronára hasonlító fejdíszek viselését semmiféle jogszabály nem tiltja, ahogy bárki szabadon beöltözhet püspöknek, miniszterelnöknek vagy akár a Magyar Koronaőrök Egyesülete tagjának is.