A gyógyszerhamisítás ellen kampányolnak

2013.03.06. 19:06

Kommunikációs kampány kezdődött a gyógyszerhamisítás ellen – közölte a projektet kezdeményező és koordináló Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szerdán.

A HENT közleménye szerint államigazgatási szervek és szakmai szervezetek fogtak össze az interneten forgalmazott, bizonytalan forrásból származó gyógyszerek keresletének visszaszorításáért. A szerdától a hónap végéig tartó kampány célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a nem biztonságos forrásból – legfőképpen internetes vásárlásokkal – beszerzett gyógyszerek alkalmazásának veszélyére, és bemutassa a biztonságos gyógyszervásárlás szabályait.

A kampányt indító rendezvényen Székely Krisztina, a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője a szervezet tájékoztatása szerint elmondta, azért döntöttek úgy, hogy kampányt indítanak, mert a testület által 2012-ben végzett kutatásból kiderül: Magyarországon egyre többen vásárolnak bizonytalan forrásból származó gyógyszereket.

Páva Hanna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi koordinációért és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára kiemelte: Magyarországon kizárólag gyógyszertár értékesíthet gyógyszert az interneten, és csak vény nélkül kapható gyógyszereket. Az európai uniós gyógyszerhamisítás elleni irányelv átültetésének eredményeként március elsejétől az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján megtalálható ezen gyógyszertárak és weboldalaik listája, és az internetes értékesítést végző gyógyszertárak is kötelesek weboldalaikon az ÁNTSZ listájára mutató linket elhelyezni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a július 1-jén hatályba lépő új büntető törvénykönyv (Btk.) önálló tényállásként nevesíti az egészségügyi termékek hamisítását, bünteti a hamis gyógyszerek gyártását, terjesztését, és minősített esetként kezeli, ha a visszaélés halált okoz, illetve ha azt egészségügyi dolgozó vagy gyógyszergyártó követi el. Az új Btk. előkészíti továbbá az Európai Tanács által kidolgozott egyezmény 2013 második felére tervezett parlamenti ratifikálását is, a megállapodás kötelezi az aláíró országokat a hamis gyógyszerek, hamis egészségügyi készítmények és eszközök gyártásának és terjesztésének büntetőjogi szankcionálására – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Horváth-Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara országos ügyviteli vezetője a biztonságos forrásból, azaz a gyógyszertárból történő vásárlás fontosságát hangsúlyozta, jelezve: országszerte több mint ötezer gyógyszerész áll a betegek rendelkezésére.

A HENT mellett a kampányban részt vesz az EMMI, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézete, az ÁNTSZ, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az ORFK Bűnügyi Főigazgatósága, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, a Magánorvosok Országos Szövetsége, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.

A kampányhoz kapcsolódóan a HENT a Magyar Gyógyszerészi Kamara segítségével az ország patikáiban plakátokat helyezett el: „Eredeti? Hamis? Melyiket venné be? Az egyik meggyógyítja, a másik megölheti!” felirattal. A kampány weboldalán a kampány reklámfilmje is megnézhető.