Az ország legönzetlenebb politikusa – megteheti

2013.03.06. 08:38
Sesztákék családi-baráti cége tavaly decemberben vett egy háromszintes irodaházat Kisvárda központjában. Az ingatlanvásárlás tényét nem tették közzé, pedig az épületben az újonnan létrehozott Járási Hivatal nyitotta meg irodáit. A hivatalos közlés szerint a több tízmillió forintot érő irodaház ügyével a politikus érintettsége ellenére is minden rendben van, az új állami szervenek ugyanis semmilyen bérleti díjat nem kell fizetnie a tulajdonosnak. Seszták Miklós, a KDNP országgyűlési képviselője, aki egyben a kisvárdai önkormányzat politikusa is, azt állítja nincs semmi furcsaság az ügyletben: a városnak szüksége volt a helyre, ő pedig - lévén a második leggazdagabb képviselő - megteheti, hogy ingyen adjon egy ingatlant

"A 'jó állam' kialakításának egyik fontos állomásaként" 2013 első napjaiban Kisvárdán is megnyílt a Járási Hivatal. Az új intézményben a Vinnai Győző kormánymegbízott sem talált hiányosságokat, pedig a megyei internetes újság híradása szerint január 3-án személyesen látogatott el az új Kölcsey utcai hivatalban, hogy tájékozódjon a működéshez szükséges tárgyi és technikai eszközök meglétéről.

A Járási Hivatal elhelyezéséről az új közigazgatási szerv létrehozásáról szóló törvény értelmében a helyi önkormányzatnak kellett gondoskodnia. A városházán éppen felújítási munkálatok kezdődtek, ezért tavaly ősszel többször is napirendre kellett tűzni az ideiglenes elhelyezés kérdését, amikor számba vették az önkormányzat szóba jöhető ingatlanait. Végül arra jutottak, hogy  gyámügy kivételével az összes funkció, valamint a járási vezető irodájának elhelyezésére a városközpontban álló háromszintes Tigáz-székház lenne a legalkalmasabb.

A gázszolgáltató cég már korábban felszámolta helyi kirendeltségét, ezért a közel 700 négyzetméteres irodaháza másfél éve üresen állt, amikor október 24-én a képviselő-testület  meghozta a döntést. A képviselők, miután tájékoztatást kaptak arról, hogy az ingatlan még mindig a gázcég tulajdona, felhatalmazták a polgármestert, hogy folytassa le a szükséges tárgyalásokat, és gyorsan készítse el a megállapodás tervezetét. A szerződést ugyanis a törvény előírásai miatt október 31-ig tető alá kellett hozni.

A használaton kívüli épület valóban a gázszolgáltató egyik kft-jének tulajdonában állt, a helyzet azonban néhány héttel az önkormányzati döntés után megváltozott. Az irodaház tulajdoni lapja szerint 2012. december 17-én bejegyezték a TFK-Impex Plusz Kft. tulajdonszerzését.

A cég nem messziről érkezett: a Tigáz-épület közvetlen szomszédságában álló Opel-szalon vagyonkezelésére hozták létre. 2008 óta szerény 3-4 millió forintos éves bevétellel működött. A cég tulajdonosa két nő, egyikük Sesztákné Berecz Marianna, Seszták Miklós KDNP-s országgyűlési képviselő felesége. Az Opel-autókereskedés Seszták érdekeltsége, és ott működteti kisvárdai irodáját is.

Az Index információi szerint - bár Seszták évek óta a helyi képviselő-testület legbefolyásosabb tagjának számít, és részt vett a Járási Hivatallal kapcsolatos döntések előkészítésében is - a tulajdonosváltást az intézmény megnyitása óta eltelt több mint két hónapban az önkormányzatban nem tették közzé.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalban arról tájékoztatták az Indexet, hogy a bérleti szerződést az önkormányzat kötötte, ezért  Vinnai Győző kormánymegbízottnak nem kellett bérleti szerződést jóváhagynia, sőt nincs is jogszabályi felhatalmazása arra vonatkozóan, hogy egy önkormányzat és egy harmadik fél között létrejött bérleti szerződés tartalmára vonatkozóan jóváhagyást gyakoroljon. A kisvárdai polgármesteri hivatal kérdésünkre azonban megnyugtatónak szánt választ küldött: a Járási Hivatal elhelyezésére szolgáló helységek használata után sem az önkormányzat, sem más semmilyen díjat nem fizet a tulajdonosnak, jóllehet a szerződés alapján a hivatal 2013. augusztus 31-ig maradhat az épületben.

Az Index által megkeresett Seszták Miklós nem érti, hogy miért tartjuk visszaélésgyanúsnak a Járási Hivatal elhelyezésének történetét. Szerinte semmi furcsa nincs abban, hogy a felesége résztulajdonában álló kft. ingyen adja az ingatlant.

A képviselő az Indexnek azt állította, egyszerűen nincs szüksége arra, hogy a Járási Hivatal elszállásolásáért pénzt kérjen. "Nyilván ön is tisztában van a vagyoni helyzetemmel" - utalt a nemrég közzétett vagyonnyilatkozatára, amelyből kiderült, hogy a kisvárdai ügyvéd a második legtehetősebb politikus az országgyűlés jelenlegi mezőnyében. "Megtehetem, hogy ha kell, átadjam a városnak az irodaházat, amíg nem találnak végleges elhelyezést a Járási Hivatalnak" - szögezte le Seszták, aki azt is elárulta, hogy érzelmi okai is vannak a húsz éve épült irodaház megszerzésének. A képviselő azt mondta, a környéken gyerekeskedett, ezért amikor a gázszolgáltató eladásra hirdette az épületet, úgy érezte, lépnie kell.

A vételárat a Tigáz üzleti titokként kezeli, részleteket pedig a képviselő nem volt hajlandó elárulni. Seszták csupán annyit mondott, hogy a végösszeg nem érte el az 50 millió forintot.

Sesztákéknak egyébként nem csupán a székházvásárlásban közreműködő TFK-Impex Plusz nevű cége foglalkozik ingatlankezeléssel: egy hasonló nevű, de régebbi alapítású kft., a TFK-Impex, amelyben szintén a képviselő felesége az egyik tulajdonos, egy Somogyi Rezső utcai épületet ad ki cégeknek. Abban az épületben talált magának irodát többek között a Fidesz helyi szervezete is.

Az országos politikában ritkán szereplő KDNP-s képviselőre akkor terelődött először a sajtó figyelme, amikor vagyonnyilatkozatából januárban kiderült, hogy öt lakása van, de emellett Puch Lászlót megelőzve, több mint 170 milliós megtakarítást halmozott fel. (Az irodaházat természetesen nem szerepeltette a nyilatkozatban, hiszen az céges tulajdon, a képviselőnek csak áttételesen van köze hozzá.)

Sesztákra másodszor februárban figyeltek fel: akkor azért támadták, mert miközben az országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának, valamint közbeszerzési albizottságának is tagja volt, az Enternet Invest Zrt nevű cégnek is dolgozott. Az Enternet áttételesen részesedéssel bírt azokban a cégekben - legalábbis egy részükben -, amelyek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szélessávú körzethálózati fejlesztésre kiírt pályázatán összesen 12,5 milliárd forintos támogatást nyertek el.