Hatályon kívül helyezték Kónya Péter fegyelmijét

2013.03.06. 18:45

Másodfokon is pert nyert a Honvédelmi Minisztériummal (HM) szemben Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke, az Együtt 2014 társelnöke. A Fővárosi Törvényszék szerdán jogerős ítéletében is hatályon kívül helyezte a Kónya Péterre mint hivatásos katonára kiszabott fegyelmi büntetést. A HM a döntés ellenére úgy gondolja, helyes döntés volt feddésben részesíteni a mostanra "egyértelműen politikai szereplővé előlépett" Kónya Pétert.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom közleményében azt írta, hogy Kónya Péter alezredes, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének akkori elnökA se ellen a Honvéd Vezérkar főnöke indított fegyelmi eljárást egy a Magyar Nemzetben 2011 októberében megjelent interjú miatt. Kónya Péter az interjúban mint szakszervezeti vezető több helyen bírálta a kormány tevékenységét és beszélt a Magyar Szolidaritás Mozgalom céljairól - idézték fel.

A közlemény szerint a vezérkari főnök úgy ítélte meg, hogy Kónya Péter az interjúban elmondottakkal megsértette az akkor hatályos jogszabályokat és katonaként olyan politikai tevékenységet folytatott, amelyet tilt az alkotmány és a katonák jogállásáról szóló törvény, ezért fegyelmi feddésben részesítette. A vezérkari főnök döntését Hende Csaba honvédelmi miniszter jóváhagyta. Kónya Péter jogorvoslatért bírósághoz fordult.

Mint felidézték, a munkaügyi bíróság első fokon kimondta: Kónya Péter a nyilatkozatával nem sértette meg a hivatásos katonákra vonatkozó jogszabályokat, ezért a fegyelmi büntetést eltörölte. A HM a döntés ellen fellebbezett. A Fővárosi Törvényszék szerdán másodfokon tárgyalta az ügyet, és jóváhagyta az elsőfokú bíróság döntését. Az ítélet jogerős, nem lehet fellebbezni ellene - írta a Szolidaritás a közleményében.

A HM a döntésre reagálva közölte: a tárcának továbbra is meggyőződése, hogy "a Magyar Honvédség katonái - amint ezt az alaptörvény is leszögezi - nem folytathatnak politikai tevékenységet". E tilalom nemcsak a szűk jogi értelemben vett pártpolitikai tevékenységre terjed ki, hanem valamennyi politikai jellegű megnyilvánulásra és tevékenységre, amely alkalmas lehet arra, hogy az intézménybe vetett társadalmi bizalmat rombolja.

Mint kiemelték, a katonának "még a látszatát is el kell kerülnie annak, hogy a szervezeten kívüliekben, a társadalom tagjaiban olyan nézet keletkezzék, mely szerint a végrehajtó hatalom vezetője és a végrehajtó hatalomnak alárendelt fegyveres szerv tagja között politikai véleménykülönbség áll fenn".

A HM szerint mindezek értelmében és szellemében Kónya Péternek hivatásos katonatisztként tilos lett volna politizálnia. Ezért a vezérkari főnök kezdeményezésére - a civil életben fegyelmivel egyenértékű - feddésben részesült." Mint írták, a minisztérium a bíróság döntését tiszteletben tartja. Ugyanakkor hozzátették: "a honvédelmi tárca és a honvédség katonai vezetése a bíróság Kónya Péterrel kapcsolatos döntése ellenére úgy gondolja, helyes döntés volt a mára egyértelműen politikai szereplővé előlépett Szolidaritás Mozgalom vezetője elleni fegyelmi eljárás megindítása, és az illető megfeddése".