Vilma
-4 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

Bölcs pápát akarnak a magyarok

2013.03.07. 19:59 Módosítva: 2013.03.07. 20:25

Elsősorban bölcs legyen, vélik a magyarok a Szegedi Tudományegyetem vallástudományi tanszéke által végzett felmérés szerint. A megkérdezettek kétharmada szerint európai, ötöde szerint afrikai bíboros követheti a februárban lemondott XVI. Benedeket a pápai trónon.

Az 1300 fős mintán, az internetezők körében végzett felmérés nem teljesen reprezentatív, a fővárosban és a megyeszékhelyeken élők, illetve a felsőfokú végzettségüek is felülreprezentáltak.

A felmérés eredménye szerint a válaszadók elsősorban  egy lelkipásztori tapasztalatokkal rendelkező, de a világi ügyekben is jártas egyházfit látnának pápaként. Úgy gondolják, hogy az új pápa hazája büszke lehet, és ott erősödhet is a katolikus egyház.

A Máté-Tóth András és Nagy Gábor Dániel által elvégzett vizsgálat alátámasztja azokat a korábbi kutatási eredményeket, amelyek szerint az emberek Európában elsősorban azt várják el az egyháztól, hogy a szegényeknek fogja pártját, az egyház képviselőitől pedig azt, hogy megértő és bölcs magatartást tanúsítsanak.

Mindeközben Rómában még mindig nem dőlt el, mikor kezdődik a pápaválasztó konklávé. A Vatikánban tanácskozó bíborosok közül a pápai kúrián dolgozók a mihamarabbi választásért lobbiznak, de a többi bíboros inkább az egyházat megrázó és a pápa lemondásával kapcsolatban is emlegetett Vatileaks-botrányt szeretnék előbb tisztázni.