Az Egyesült Államokat is aggasztja az alaptörvény legújabb módosítása

2013.03.08. 00:58

Az Egyesült Államok osztja az Európa Tanács aggodalmát a magyar alaptörvény legújabb módosítása miatt, jelentette be washingtoni idő szerint csütörtök délután Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő. "A módosítások alaposabb vizsgálatot és tudatosabb megfontolást érdemelnek, mert veszélyeztethetik az intézmények függetlenségét, illetve a fékek és ellensúlyok rendszerét" - írta közleményében.

A kormánypárti frakció tagjai egyéni képviselői indítványként nyújtották be az alaptörvény legújabb, a javaslat címe alapján negyedik módosítását. A módosítással az alaptörvénybe emelik azokat az átmeneti rendelkezéseket, amiket az Alkotmánybíróság decemberben megsemmisített.

Szintén beemelik az alaptörvénybe a választási eljárási törvény egyes megsemmisített passzusait, de korábbi fenyegetéseikkel szemben a kötelező választási regisztrációt nem.

Az Európa Tanács korábban a szavazás elhalasztását kérte, a Financial Times pedig szerkesztőségi vezércikkében felvetette, hogy Magyarországot EU-s szavazati joga felfüggesztésével és az uniós támogatások befagyasztásával kéne büntetni. Az AB által megsemmisített rendelkezéseket az Európa Tanács is kifogásolta.