Papcsák konzultációval vág vissza

2013.03.08. 15:31
Újra a képviselőtestület elé viszi a BVSC ingatlanainak átvételét a zuglói polgármester annak ellenére, hogy egy hete már egyszer már elutasították a javaslatot. Papcsák Ferenc hiába próbálta rábeszélni párttársait, hogy támogassák a projektet, a következő fordulóra azonban konzultációs aláírásokkal felszerelkezve érkezik.

Információink szerint az elmúlt napokban Zuglói Konzultáció néven számos közintézményben és iskolában dugtak a helyiek orra alá egy szórólapot, amelyen Papcsák Ferenc polgármester kéri a polgárokat, hogy szavazzanak a BVSC- Zugló sportegyesület ingatlanainak „térítésmentes átvételéről”.

viewer.png

A szórólapon olvasható tájékoztató szöveg szerint az állam és a MÁV ingyen adná át a kerületnek sportlétesítményeket, az átvétel pedig nem növelné az önkormányzat kiadásait. „A hatmilliárd forint értékű komplexum térítésmentesen kerülne az önkormányzat tulajdonába, az ingatlan felújítását pályázat útján, társasági adókedvezménnyel valósítanák meg.”

A szöveg a vége felé emlékezik meg arról, hogy a „legutóbbi testületi ülésen egyesekben kételyek merültek fel” az ingatlan szükségességével kapcsolatban, ezért a „döntés-előkészítő folyamat részeként” a polgármester várja a kerületiek véleményét.

A polgármester tálalásával szemben valójában a képviselőtestület nem kételyeket fogalmazott meg, hanem egyszerűen elutasította a javaslatot.

Papcsák Ferenc saját fideszes képviselőtársait sem tudta meggyőzni az ingatlanügylet előnyeiről, pedig őket külön zárt ajtók mögött több órán át győzködte a február 28-i szavazás előtt.

A képviselők viszont úgy vélték, hogy az ingyenesség ugyan jól hangzik, de az átvételt előkészítő dokumentáció alapján nem lehet felelős döntést hozni arról, hogy a kerület a jövőben milyen terheket venne a nyakába. A hatmilliárdot érő ingatlan ugyanis a teljesen lerobbant állapotban lévő BVSC uszodából, valamint a sporttelep számos, évtizedek óta felújítás nélkül amortizálódó épületéből áll, amelynél a legszükségesebb energetikai és szerkezeti felújítások is 2-4 milliárd forintba kerülhetnek.

Papcsák, aki 2014-től már nem lesz polgármester a XIV. kerületben, a helyi fideszesekkel is konfrontálódott az ügy miatt. A szavazásnál tartózkodó helyettesét, Ferdinándy Istvánt két nappal az ülés után megfosztotta jogköreitől, majd titkárnőjét is elvezényelte.

A BVSC azonban a jelek szerint fontos projekt Papcsák számára. A helyi fideszesek információi szerint a polgármester a konzultációval készíti elő, hogy újra a testület elé vigye a döntést.