Perújrafelvétel lehet a Burka-család ügyében

2013.03.08. 13:50
Újabb bizonyítékok merültek fel a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés gyanúja miatt csaknem hat évig előzetes letartóztatásban tartott, majd jogerősen felmentett és kártérítést kapott Burka Ferenc és fia ügyében – közölte Simon Ernő, a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség vezetője.

A felmerült bizonyítékok ellenőrzése jelenleg folyamatban van a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon, az ügyben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Főügyészség látja el a felügyeletet. A bizonyítékok értékelését követően döntenek arról, hogy kezdeményeznek-e perújítást az ügyben - jegyezte meg Simon Ernő, aki az ügy jelenlegi szakaszában a nyomozásra tekintettel több információt nem adott.

Az újszentmargitai idősebb és ifjabb Burka Ferencet egy 1999-ben történt bűncselekmény miatt különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsították, s öt évet és nyolc hónapot töltöttek előzetes letartóztatásban.

A két férfit elsőfokon az akkori Hajdú-Bihar Megyei Bíróság 15 év, illetve 13 év fegyházra ítélte, majd a Szegedi Ítélőtábla 2006-os jogerős ítéletében a két roma férfit felmentette és szabadon engedte.
Az apa és fia ezután az állam ellen indított kártalanítási perben 50-50 milliós kártalanításra tartott igényt. A hónapokig tartó pereskedésben végül egyezség született a felperesek és a magyar állam nevében eljáró akkori Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium között.

Eszerint idősebb Burka Ferenc 20 millió, ifjabb Burka Ferenc 25 millió forint kárpótlást kapott. Ez eddig a Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítás indokolatlan büntetés miatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport