no

A román kormányfővel bulizott az MSZP

2013.03.09. 16:47
Experidance-szel és Lukács Zoltán meg Harangozó Tamás standupolásával hozta be egy az egyben az amerikai stílusú politikai showt az MSZP. Gáspár Laci felturbózott Ford Mustanggal érkezett, Mesterházy a Mátrix zenéjére vonult be, de ami a legjobb: a kétharmados Fidesznek a szocialisták a plagizáló, kétharmados román miniszterelnökkel, Victor Pontával és Szergej Sztanisev bolgár kormányfővel ment neki. Több ezren tapsoltak a karizmatikus istentisztelethez hasonló karneválon, ahol fel lett adva a lecke az Együtt 2014-nek.

A Fidesznek az a problémája, miért Victor Ponta Románia miniszterelnöke. Nekünk meg az a problémánk, miért pont a Viktor Magyarország miniszterelnöke. (Lukács Zoltán)

Amíg kint a Jobbik tüntetett Victor Ponta ellen, a sajtó az Arénában karanténban várta, hogy bemehessen az elkerített részre, mert a Terrorelhárítási Központ biztosította a terepet a román kormányfőnek. Az Experidance gólyalábas, olimpiai hangulatú karneváli showját több ezer, főleg nyugdíjas MSZP-szimpatizáns bámulta.

Bár teltház nem volt, 12 ezer ember, amit a párt emlegetett, pedig pláne nem, de azért elég sokan voltak, és a szervezők úgy ültették le a hallgatóságot, hogy minden üres blokkot feltöltsenek valamennyire. Korábban szó volt arról, hogy részletekben a szerzői jogokat sértő kampányvideójukból is bemutatnak részleteket, de az apokaliptikus film vetítésétől elálltak, így a jó kedv nem törhetett meg.

Erős kezdés után még erősebb volt a folytatás: Lukács Zoltán Selmeczi Gabriella nápolyiját emlegetve fújoltatott, és Harangozó Tamással adták egymás alá a lovat, már látszott, hogy ez nem egy száraz bányásznapi előadás lesz: Simicska Lajost és a Közgépet, Habony Árpádot és a garázdaságot emlegették, és ahogy telt az idő, egyre többen ordítottak közbe helyeslően.

Amikor Gúr Nándor a munkanélküliségről, Kunhalmi Ágnes az oktatásról – és a „poltikáról” –, Tóbiás József pedig a jövőről beszélt, és mindannyian nagy lelkesedéssel indították be a full force kampányt, már félúton volt egy texasi republikánusbuli és egy karizmatikus istentisztelet között. Gáspár Laci is fellépett, aki egy felturbózott Ford Mustanggal érkezett, Dopeman pedig egy nagydarab haverjával állt hátul, de most nem forgatott klipet. (A beszédeket itt foglaltuk össze.)

„Dear comrades” – kezdte Victor Ponta, aki elmondta: „Román vagyok, és Victornak hívnak.” A román miniszterelnök, akinek a kétharmados megválasztásához most is gratulált az MSZP, angolul beszélt, és nőnapi köszöntőt is mondott. Szerinte Mesterházy Attila jó elnöke lesz Magyarországnak. Beszélt a magyar-román együttműködésről, és focis hasonlatot is használt, mert „a magyaroknak és a románoknak is nagyon fontos a foci”.

Szergej Sztanisev volt bolgár miniszterelnök nekiment Orbánnak, aki szerinte nem érti a demokráciát, és olyan mint egy kuktafazék, ami egyre nagyobb energiát halmoz fel saját magában. Külföldi kormányfő belföldön egy miniszterelnöknek így már régen ment neki, mint most Sztanisev Orbánnak. Az Alaptörvény, amiről szavaztak, egy botrányos része a magyar politikának – mondta. Mesterházyt fiatal, de fair, erős vezetőnek látja, Orbánt pedig Bojko Boriszov volt bolgár kormányfőhöz hasonlította, aki néhány hete bukott meg.

Fel lett adva a lecke az Együtt 2014-nek, mert látszott, hogy az MSZP-nek megvan az infrastruktúrája és a szervezőereje, ráadásul van egy Botka Lászlójuk is, aki pont úgy beszélt, mintha Bajnai Gordon állna ott, és szövetségbe hívott minden demokratát, legyen akár baloldali, konzervatív avgy liberális. Az MSZP tehát az ellenzék élére akar állni. „A Fidesz a múlt, a megújult MSZP pedig a jövő” – mondta Botka.

Mesterházy Attila, aki a Mátrix zenéjére vonult be, a baloldali szívekre hatott, először is megköszönte a türelmet a feleségének és a családjának. Elmagyarázta, hogy amit Victor Ponta csinál, az nem nacionalizmus, hanem hazafiság, Orbánt pedig felcsúti Maradonának nevezte. Kicsit hosszan sorolta az elmúltnyolcév vívmányait, és megígérte, hogy a kormányváltás után valóban közszolgálati lesz az állami média.

Mesterházy szerint két év alatt tudják rendbehozni a gazdaságot meg a bizalmat, és a korrupció írmagját is ki fogják irtani. Szerinte „nem ilyen fideszes, perverz társadalompolitikára van szükség”. A szocialista pártnak erkölcsi kötelessége, hogy kiálljon a korkedvezményes nyugdíjak mellett is. „Ma a szocialista párt a legerősebb, legszervezettebb, legfelkészültebb és legnagyobb ellenzéki párt” – mondta. Ez az Arénában egyértelműnek tűnt, az elmúlt évek házibulijaiból Ron Werber egy amerikai kalandparkot csinált, az MSZP pedig külföldi miniszterelnökökkel érzékeltette, hogy erősödik.

„Kérem, egy bazi nagy ikszet húzzanak be a Magyar Szocialista Párt neve mellé” – mondta végül Mitt Romney Mesterházy Attila, és a republikánus párt szocialista párt fel is adta a leckét Rick Santorumnak Barack Obamának Bajnai Gordonnak.