Gárdistákat jelentettek fel a Jobbik-tüntetés után

2013.03.09. 11:37 Módosítva: 2013.03.09. 16:18

Két-háromszáz jobbikos gyűlt össze szombaton a stadionoknál, hogy tiltakozzon a román kormányfő ellen, aki az MSZP évértékelőjének vendége. A tüntetést a Mindannyian székelyek vagyunk címmel hirdették meg, utalva a két ország közt kibontakozott székelyzászló-botrányra. Tudósítónk szerint a demonstrálók székely zászlókat, a szokásos árpádsávos zászlókat hoztak magukkal.

A rendezvényen felszólaló Balczó Zoltán szerint Mesterházy és Victor Ponta találkozója Medgyessy-Nastase 2002-es koccintását idézi meg. A Jobbik alelnöke szerint a Magyar Szocialista Párt hazaárulást követ el azzal, hogy szombati évértékelő nagygyűlésére meghívta Victor Ponta román miniszterelnököt.

A transzparensek is a románozós hangulatban készültek. Az egyik felhívta a román kormányfő figyelmét: „Ponta, csak irigy vagy, hogy nem vagy székely.”

Hét gárdistát feljelentettek

A demonstráción gárdisták álltak sorfalat. A rendőrség az alakzatban álló, zászlót tartó, fekete ruhás, hímzett oroszlános címert viselő résztvevőket felszólította, hogy fordítsák ki a kabátjukat. A beszédek végén a vonuló gárdistákat igazoltatták a rendőrök, és levetették az egyenruhának minősülő, betiltott mellényüket, jelvényeiket.

A tüntetés után hét gárdistát a rendőrök igazoltattak, majd az MTI szerint közölték velük: ruházatuk miatt, feloszlatott társadalmi szervezetben való részvétel okán szabálysértési feljelentést tesznek.