Kubatov pártőrséget szervez

2013.03.09. 10:16 Módosítva: 2013.03.09. 11:10
"A Központi Hivatal védelmében várjuk azon Fidesz-tagok jelentkezését, akik a tegnapihoz hasonló agresszió esetén egy órán belül a helyszínen tudnak lenni" - áll egy pénteki levélben, melyet Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója küldött a Fidesznél emailcímmel regisztrált szimpatizánsoknak.

"A jövőben minden Fidesz-iroda számíthat hasonló törvénytelen megmozdulásukra. Éppen ezért arra kérünk benneteket, hogy ennek megfelelően alakítsátok ki irodáitok biztonságos, de békés védelmét. Amint az tegnap is bebizonyosodott, politikai ellenfeleink nem fognak válogatni az eszközökben." A jelentkezéseket a riadolanc@fidesz.hu címre várják." A Fidesz szimpatizánsainak kiküldött, drámai hangvételű levél szerint a pártellenes hangulat a jövőben fokozódni fog, és ez ellen csak a párttagokra számíthatnak.

Törtek-zúztak, bántalmaztak, megrémítettek

Kubatov a csütörtöki székházfoglalást így írja le.

"Radikális diákok egy csoportja a délelőtti órákban megtámadta a Fidesz Lendvay utcai székházát. Átmásztak az épület kerítésén, és be akartak jutni az épületbe. Közben az előre értesített baloldali újságírók kamerákkal kísérték őket. Munkatársaink határozott fellépésének köszönhetően csak páran jutottak be, a többiek az udvaron maradtak. A földre telepedő aktivisták időről időre megpróbáltak újra betörni az épületbe. Eközben törtek-zúztak, bántalmazták a székház dolgozóit, többek között megrúgtak egy női munkatársat is. Nem voltak tekintettel a ház idős dolgozóira sem, akik megrémültek a soha nem látott durvaság láttán. Dokumentumok után kutatva elvitték a kukák tartalmát. A radikális fiatalok példátlan akciója törvénybe ütközik, birtokháborításnak minősül. A Fidesz, miközben megtehette volna, nem kérte a rendőrség beavatkozását (ezzel szemben 2006-ban a békés tüntetők szemét is kilőtték a rendőrök)."

A pártigazgató szerint a diákokat azok a jól ismert arcok vezették, akik az elmúlt hónapokban heccelték a magyar fiatalokat, és egyeztettek Bajnai Gordonnal is.

Durva akciótól tart a párt

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a levélről az Indexnek azt mondta, a székházba való betörés miatt szükségét érezték felkészíteni a Fidesz helyi szervezeteit és munkatársait hasonló durva akciókra, főleg azért, mert "a betörés szervezői több helyen is úgy nyilatkoztak, hogy az ilyen botrányos eszközökkel a jövőben is élni fognak".

Fideszes forrásaink arról beszéltek, hogy a párt félelmei szerint más közintézmények, akár magánlakások is célponttá válhatnak, ezért próbálnak készültséget kialakítani. A pártban információink szerint hosszasan gondolkodtak azon, hogy feljelentést tegyenek-e a tüntetők ellen. Felmerült, hogy birtokháborítás vagy közérdekű üzem megzavarása ügyében kezdeményezzenek eljárást. Az utóbbi esetében súlyos börtönbüntetés is kiszabható az elkövetőkre. A pártban végül úgy döntöttek, hogy egyelőre nem kezdeményeznek rendőrségi eljárást.

Ahogy arról beszámoltunk, egy főleg egyetemistákból álló csoport mászott becsütörtök délelőtt a Fidesz székházának udvarára, majd onnan a ház két földszinti erkélyére, hogy az alkotmány tervezett, negyedik módosítása ellen tiltakozzanak. A tüntetők tudósítónknak elmondták, hogy nincs közük semmilyen pártpolitikai alakulathoz. A kerítésen belül rekedtek közt inkább a diáktüntetésekről ismert arcokat lehetett felfedezni.

Ahogy csütörtökön a helyszínen megtudtuk, a demonstrálók célja valójában nem a pártház blokádja volt. Az akciót a szombati, nagyobb, az alkotmánymódosítás elleni tüntetés reklámozására szervezték. A terv az volt, hogy a rendőrség hamar elszállítja a kerítésen átmászókat, és nem sokkal később véget is ér a megmozdulás. A rendőrök azonban más taktikát választottak, kivárásra játszottak, így éjszakába nyúló állóháború alakult ki.

Az alaptörvény tervezett módosítása egyébként nemzetközi bírálatok tárgya. Aggodalmát fejezte ki Orbán Viktornak az Európai Bizottság elnöke is. Barroso levelében a magyar jogállamot féltette. A héten a módosítás elhalasztását kérte az amerikai kormány és az Európai Tanács főtitkára is. A tervek szerint hétfőn szavaz a parlament.

Biztonsági protokoll

A Fidesz székházát csütörtökön az alkotmány tervezett módosítása ellen tüntető aktivisták foglalták el. A székházat kigyúrt őrök védték, a párt állítása szerint egy biztonsági protokoll alapján riasztottak egy közelebbről meg nem nevezett őrzővédő vállalkozást. A cég hozott magával húsz embert, akik kora délutántól átvették a ház és az udvar védelmét, este pedig ők voltak azok, akik a tüntetőkre rázárták a székház udvari vaskapuját. Az volt a cél, hogy lehetőleg erőszak nélkül, kizárólag demonstratívan, "vizuális elrettentéssel" oldják meg az ügyet, ezért hívták a legkigyúrtabb embereket.

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a Facebookon talált képek alapján valószínű, a Fradi Security több embere is részt vett a Lendvay utcai székház védelmében. Bár a párt arról tájékoztatott, hogy a gyilkosságért 10 évre leültetett Sz. Ferenc volt az egyetlen fradis, most úgy tűnik, legalább 3-4 társa is védte a Fidesz-székházat. A párt több vezető politikusával is kötődik a Fradihoz: Kubatov Gábor pártigazgató, az FTC elnöke, a helyszínen is megjelenő Kocsis Máté pedig a Fradi elnökségi tagja.