Mesterházy: A szocialista párt keményen vissza fog vágni

2013.03.09. 12:20 Módosítva: 2013.03.09. 16:11
Mesterházy Attila MSZP-elnök beszél Victor Ponta és ismert szocialista politikusok után. Célkeresztben a Fidesz politikája, az oktatásügy, a munkanélküliség, és Zsiga Marcell. Simicska Zrt, Nyergesvontató, Matolcsy mágus. Ponta és Mesterházy kölcsönösen dicsérték egymást.

Évértékelőt tartott az MSZP a Papp László Budapest Sportarénában. A program vezérszónoka Mesterházy Attila volt.

Mesterházy a felcsúti Maradonát támadja

Mesterházy Attila beszédét a Fidesz kritikájára építette fel. Az MSZP elnöke elmondta, hogy a párt nemzetpolitikájához hozzátartozik a jó szomszédi viszony. Ezért nem mondta le a Fidesz támadása ellenére sem Victor Ponta meghívását. Az elnök szerint "Európában nem szabadságharcolni kell, hanem együttműködni, hogy jobban képviselhessük az ország érdekeit."

Az ország kevésbé biztonságos, kevésbé élhető, mint a Fidesz kormányzása előtt. A párt Mesterházy szerint a szocialistákat, Európát vagy éppen a világot hibáztatta anehézségekért. De ha kétharmaduk van, akkor már nem hibáztatható más, érvelt.

A Fidesz hazudott, "nem reggel, délben és este, hanem folyamatosan", utált Gyurcsány őszödi beszédére a politikus. Mesterházy úgy fogalmazott: a Fidesz rosszabbul teljesít, mint a szocialisták az elmúlt nyolc évben.

Az egyre cinikusabb hangú beszédben Mesterházy Orbánt "a felcsúti Maradonának" nevezte. A közönség tapsától kísérve jegyezte meg, hogy igaz volt Orbán szlogenje, hogy rosszabbul élünk, mint négy éve.

Mesterházy erős jogállamot, erős civilszervezeteket ígért. A civilszervezetek kapcsán a pártelnök támadta a Békemenetet, amelyet álcivil szerveződésnek nevezett. A pártelnök a sajtó függetlenségéről mondván és a magánélet szentségéről is beszélt. Kitért arra, hogy a politikának nincs beleszólása az emberek hitéletébe, ugyanúgy ahhoz abba sem, hogy mi a művészet.

Mesterházy szerint legalább két év kell, hogy rendbe tegyék a gazdaságot. "Matolcsy mágus" miatt ugyanis elfogyott a bizalom a magyar gazdaság iránt, noha ez a legfontosabb, mert ekkor lesz befektetés, munkahely, fizetés.

Ehhez átlátható viszonyok, kiszámíthatóság kell az állam részéről. A szocialisták több felelősséget várnak el a piaci szereplőktől. Ezért megerősítenék az állam szabályokat kikényszerítő erejét.

A párt ki fogja irtani a korrupciót. "Hogy a Simicska Zrt. nyergesvontatókkal vigye haza az Önök pénzét" - mondta.

Ígéretek: Megduplázzák a minimálbért, a munkakeresés idejét, rendbe teszik az egészségügyet. Meghirdette a fejlődés és szabadság programját.

A fideszesek le akarják vadászni a szocialistákat, hangoztt el a beszédben, de az MSZP keményen vissza fog vágni.

A chavezi hosszúságú beszéd végén Mesterházy felhívta párttársait a színpadra.

Könnyed műsor után Victor Ponta

A közel teltházas, 10 ezer fős rendezvény esztrádműsorral kezdődöt. A népzenei, popzenei (Princess, Gáspár Laci) elemeket felvonultató műsort Lukács Zoltán és Harangozó Tamás MSZP-s politikusok vezetik. A műsorvezetők a Fidesz politikájának kritikájára, a társadalmi problémák felsorolására építik szövegeiket. Eddig a létbizonytalanság, az emelkedő bűnözés és az oktatás átszervezésének problémái kerültek elő.

A jelenleg folyó rendezvényen Gúr Nándor elmondta: "Magyarország többet és jobbet érdemel. Az ellenzék legerősebb pártja vagyunk." A politikus köszönetét fejezte ki Mesterházy Attilának.

Kunhalmi Ágnes elnöksgéi tag a családok nehéz helyzetéről, az oktatás fizetőssé tételéről beszélt. A politikus szerint a Fidesz tudásválságot okozott a gazdasági válság közepette.

Tóbiás József szerint a Fidesz politikai karanténba zárta volna a szocialistákat, de ők kijöttek és erősebbek, mint két éve. A politikus szót ejtett a Fidesz hajléktalanokat diszkrimináló politikájáról.

Victor Ponta dicsérte Mesterházyt

Felszólal a mai MSZP-nagygyűlésen Victor Ponta román miniszterelnök is, akit Mesterházy Attila még a székelyzászló-ügy előtt hívott meg. Ezt a jószomszédi viszony építése érdekében tette - nyilatkozta a napokban a szocialista pártelnök, hangsúlyozva, hogy az Orbán-kormány teljesítményét nem a román Szociáldemokrata Párt elnöke, hanem ő értékeli majd.

Victor Ponta beszédében azt mondta, hogy Mesterházy Attila jó vezetője lesz az országnak. A kormányfő elmondta, hogy barátjának érzi az MSZP-t és Magyarországot. Ponta szót emelet a dizskrimináció ellen. A román politikus a kisebbségi jogok tiszteletbentartására hívta fel a figyelmet.

Szergej Sztanisev korábbi bolgár kormányfő szerint a Fidesz forradalmat vezet, mégpedig a munkahelyek, az oktatás, az alapvető emberi jogok ellen. Az Európai Szocialisták Pártjának bolgár elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök nem érti a demokrácia természetét, úgy gondolja, hogy ő és pártja mindent megtehet, de téved.

A bolgár politikus Bojko Boriszov távozó bolgár miniszterelnökhöz hasonlította Orbánt. Bár hatalma szilárdnak látszott, Boriszov nem teljesítette az emberek várakozásait, ezért két héttel ezelőtt kivonultak az utcára és elsöpörték a hatalmát. "Minden önkényuralmi politikusnak ez a sorsa"

Botka László szegedi polgármester egy Orbán-idézettel kezdte beszédét: "Sokan vagyunk, elegünk is van, és elegen is vagyunk, mert kormányváltás lesz." A politikus harcias beszédében politikai oldalakon átívelő összefogást hirdetetett meg: baloldali, liberális és konzervatív szavazókat is várnak. Az MSZP szerinte tanult a hibáiból, megújult, a Fidesz a múlt, az MSZP pedig a jövő.