Lezárások tüntetés és focimeccs miatt

2013.03.10. 13:08

A székely szabadság napjának elnevezett marosvásárhelyi autonómiatüntetéssel párhuzamosan Budapesten is demonstráció lesz vasárnap délután a román nagykövetségnél, a Thököly úton. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint emiatt várhatóan 14 óra és 18.30 között lezárják a Thököly út Dózsa György út és Stefánia út közötti szakaszát.

Az autósoknak azt javasolják, hogy a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor – Stefánia út vagy a Dózsa György út – Ifjúság útja – Stefánia út útvonalon kerüljék el a lezárt útszakaszt.

Bár a tervek szerint a szervezők az autóbuszokat átengedik, de ha a hatóság úgy dönt, hogy teljesen lezárja az útszakaszt, módosulhat az 5-ös, a 7-es, a 7E jelzésű, a 173-as és a 173E jelzésű buszok útvonala. A tervezett alternatív útvonalakról itt nézheti meg a pontos részleteket.

A ferencvárosi Albert Flórián Stadionban vasárnap délután fél ötkor kezdődő Ferencváros-Újpest focimeccs miatt rövidített útvonalon járnak majd az 1-es villamosok, és módosított útvonalon mennek a 103-as autóbuszok. A szurkolóknak indítandó külön metrószerelvények miatt várhatóan némileg megnő majd a menetidő a hármas metró vonalán.

A szurkolók számára két különmetró fog indulni 15:00 és 15:05 között Újpest-Városkapu állomásról a Népliget felé, illetve a meccs után, 18:55 és 19:00 között újabb kettő a Népligettől Újpest-Városkapu felé. Ezek a különszerelvények a végállomások között nem állnak meg.

A meccs miatt biztonsági okokból gyalogosforgalom-elterelések is lesznek, például a népligeti aluljárót a szurkolók érkezése és távozása idején, fél négytől, illetve este héttől 20-30 percre teljesen lezárják. Ekkor a metrók nem fognak megállni a Népliget állomásnál. Ugyanezekben az időszakokban lezárják a közúti forgalom elől az Üllői út szervizútját az Albert Stadion melletti szakaszon.

Ha biztonsági okból szükség lenne erre, akkor lezárhatják a közúti forgalom elől a Könyves Kálmán körút Gyáli út és Elnök utca közötti szakaszát. Amennyiben ez bekövetkezik,  az 1-es villamos a Bécsi út felől csak a Hidegkúti Nándor Stadionig megy majd, a Közvágóhídig kieső szakaszát pedig a 103-as buszok pótolják meghosszabbított útvonalukon, már ha a hatóságok megengedik a buszok közlekedését. Az aktuális helyzetről a BKK Facebook-oldalán lehet majd tájékozódni.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint megállási és várakozási tilalom lépett életbe éjfélkor az Újpest-Városkapu metrómegálló melletti P+R parkoló területén, és a tilalom fél ötig hatályban marad. Ezen kívül megállási és várakozási tilalmat vezettek be éjfélkor a Gyáli út Könyves Kálmán körút és Vágóhíd utcai szakaszára, az Üllői úti felüljáró alatti területen, itt éjfélig tart a korlátozás. A népligeti autóbuszpályaudvar forgalmát előreláthatólag nem korlátozzák.