Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

50 ezres bírságot kaptak a tüntető középiskolások

2013.03.11. 19:23 Módosítva: 2013.03.11. 21:56

Kiengedték a rendőrségről azt a 16 tüntető középiskolás diákot, akiket a Parlamentnél állítottak elő hétfőn délelőtt. Az alkotmány nem játék Facebook-oldala szerint a diákok egy kivétellel 50 ezer forintos szabálysértési bírságot kaptak. A legfiatalabb tüntetõ, egy 15 éves fiú figyelmeztetést kapott.

Hétfőn fél 12-kor mintegy 20 középiskolás fiatal állta el a képviselők útját az Országgyűlés északi és déli bejáratánál a sorompóknál. A transzparenseken a "Haza csak ott van, ahol jog is van", "Ne áruljátok el a fiatalkori önmagatokat", "Ne áruljátok el a jogállamot" feliratok voltak olvashatók. A gimnazisták igazolatlanul hiányoztak az iskoláikból, és többen a szüleiknek sem árulták el, hogy mire készülnek.

A rendőrök felszólították a diákokat, hogy hagyják el a helyszínt, mire ők leültek. A rendőrök ekkor egyenként a parkolóban álló rendőrautókhoz vitték őket. Volt, akit ölben vittek a rendőrségi autóhoz. A rendőrség közleménye szerint a diákokat jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése miatt állították elő.

Gulyás Gergely, a Fidesz szakpolitikusa hétfő délután azt mondta: a kormány és a rendőrség a gyülekezési jog jogszerű gyakorlását mindenki számára biztosította eddig is és biztosítja ezután is. Jogszerűen lehet tüntetni a kormány ellen és a kormány mellett, de az nem lehetséges, hogy valakik megpróbálják megakadályozni a képviselőket abban, hogy a Parlamentbe bejussanak és a munkájukat végezzék. Gulyás szerint ez nem volt így 2002 és 2010 között, amikor sokaknak a jogszerű joggyakorlás esetén is fizikai épségüket kellett félteni.

A KDNP hétfőn kiadott közleményében tiltakozott "mindenfajta anarchista támadás ellen, amely a törvényes rend felforgatására és a köznyugalom megzavarására irányul". Azt kérték, a diákság, ne engedje, hogy követeléseik melletti kiállásukat baloldali pártok választási céljaikra használják. A rendvédelmi szerveket arra kérték, hogy a sorozatos rendzavarásokat higgadtan, de "demokratikus jogrendünk teljes szigorával kezeljék."