Áder: Mindenki meg fogja tudni, mit gondolok a helyzetről

2013.03.11. 15:32

Egy későbbi időpontban fejti ki álláspontját az alaptörvény-módosításról és az azzal foglalkozó Sólyom László-írásról a köztársasági elnök. "Nem innen, Berlinből, hanem majd Magyarországon fogom elmondani az álláspontomat" - mondta Áder János a német szövetségi elnökkel folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatóján.

Az alaptörvény-módosítás hétfőre tervezett zárószavazásával összefüggésben hangsúlyozta: "világos szabályok és határidők" határozzák meg, hogy az Országgyűlés döntése után mit kell tennie a házelnöknek és a köztársasági elnöknek.

Mindenki "biztos lehet abban, hogy meg fogja tudni, mit gondolok a cikkről, a cikkben megfogalmazott kérdésekről és az alkotmányos helyzetről" - jelentette ki Áder János Sólyom László volt köztársasági elnök írására utalva.

Sólyom László volt köztársasági elnök hétfőn közzétett írásában azt fejtette ki, hogy mielőtt gyakorlatilag visszavonhatatlanul rögzülne az eredeti alaptörvénynek ellentmondó állapot, egy lehetőség maradt, a köztársasági elnök vétója. Gulyás Gergely, a Fidesz szakpolitikusa szerint ugyanakkor Sólyom László volt köztársasági elnök véleménye abból a szempontból tévesnek tekinthető, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) hatáskörét a jelenlegi módosítás nem érinti, az ítélkezési szabadságát pedig szélesíti, tehát semmilyen formában nem von el hatáskört az Ab-től.  Véleménye szerint alkotmánymódosítás esetén előzetes normakontrollra nincs lehetőség, ez sem a régi alkotmány, sem az új alaptörvény alapján nem lehetséges. "De természetesen a köztársasági elnök úr tudja a saját hatáskörét értelmezni" - fogalmazott.

Áder János újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a német szövetségi elnökkel folytatott megbeszélésen Joachim Gauck nem fejtett ki "különálló véleményt" az alkotmányozás folyamatával kapcsolatban, hanem kérdéseket fogalmazott meg. A német államfőt mindenekelőtt a folyamat "történelmi beágyazottsága érdekelte" - mondta Áder János.

Hozzátette: az alkotmányozás folyamatáról "történelmi kalandozást eredményező beszélgetést tudtunk folytatni". A beszélgetés végén "természetesen elérkeztünk a mába, és a mai alkotmányozási kérdésekről, feladatokról, problémákról is váltottunk néhány szót" - mondta a köztársasági elnök.

Áder János hétfőn kétnapos bemutatkozó munkalátogatást kezdett Berlinben. A látogatáson találkozik Angela Merkel német kancellárral, Guido Westerwelle külügyminiszterrel és Norbert Lammerttel, a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag elnökével is.