Az alkotmánymódosítás miatt tüntettek

2013.03.11. 20:12 Módosítva: 2013.03.11. 23:16
Több ezren tüntettek a budai Várban a Dísz téren az alaptörvény ma délután megszavazott módosítása ellen. A tüntetés végén a tömeg a Parlamenthez indult, de a Lánchídon megállt egy ideig. A Parlamentnél este tíz után nagyon erős volt a rendőri készültség, legalább kétszázan álltak sorfalat a lezárt parkolónál. Néhány diák be akart jutni, lökdösődés alakult ki, de a rendőrök visszaszorították őket.

A tüntetők az Attila úton vonultak az Alagút felé. A több ezer fős menet végig a "Demokráciát", "Viktátor", "Ne írd alá" jelszavakat skandálta, amit félelmetesen felerősített az alagút akusztikája, jelentette tudósítónk. Filmbe illő jelenet volt, hogy a tömeg az Alagút közepén találkozott szembe nyolc olyan középiskolással, akiket délben állították elő a Parlamentnél és nemrég engedték ki őket a rendőrségről. A tömeg hangos ovációvgal fogadta őket.

A Lánchídra érve újabb attrakció következett. Két fiatal felmászott a pillér tetejére és egy nagy molinót feszített ki, amin az "Az alkotmány nem játék" felirat volt. Miután a tömeg ezt is hangos éljenzéssel fogadta, a fiatalok lejöttek a híd tetejéről. Később a rendőrök egyiküket kiemelték a tömegből, igazoltatták és azt mondták neki, hogy garázdaság miatt indítanak eljárást ellene, de hagyták, hogy tovább menjen a többiekkel. A másik diákot nem találták meg.

A hídon egy időre megállt a menet, többen leültek. A rendőrök nem avatkoztak közbe, végig csak kísérték a tüntetőket. A Lánchídon föltűnt négy ellentüntető, akik vitába keveredtek a diákokkal. Szerintük ugyanis a tüntetők nem elég radikálisak, mert csak a negyedik módosítás ellen tiltakoznak, holott az egész alaptörvényt el kellene utasítani. A Hír Tv élőben akart bejelentkezni a hídról, de ezt nem tudták elkezdeni, mert a tüntetők a kamerába azt kiabálták, hogy "objektív médiát, objektív médiát".

A végig jelszavakat kiabáló, továbbra is több ezres tömeg este tíz után ért a Parlamenthez. Nagyon erős a rendőri készültség. Legalább 200 rendőr áll sorfalat a lezárt parlamenti parkolónál. Több diák átugrált a virágágyásokon és be akart menni az elzárt parkolóba, de a rendőrök ezt megakadályozták. Tudósítónk úgy látta, a kisebb összecsapás ellenére a rendőrök senki ellen nem intézkedtek.

Barabás Richárd, a Hallgatói Hálózat aktivistája a kordonnál arról beszélt, hogy Magyarország az alaptörvény módosításával kiiratkozott a demokratikus országok sorából. Mint mondta, ő világ életében betartotta a törvényeket, de egy diktatúra törvényeit nem kell betartani. Ha Áder János aláírja a módosítást, onnantól már csak a morál és a szeretet törvénye marad érvényben. A tömeg mindeközben azt is skandálta, hogy békések vagyunk, és Barabás is arról beszélt, hogy  minden rendőr megérdemli a tiszteletüket, és ők nem ellenségek.



Este 11 óra után a többség elindult haza, többen pedig visszament a Lánchídra. Kb. negyvenen állnak, és úgy harmincan leültek a híd előtt, amit a rendőrök lezártak. „Ne írd alá János” szöveggel énekelnek egy ismert népdal dallamára. Kb. negyven rendőr érkezett a helyszínre, de egyelőre nem intézkedtek. Kiderült, hogy néhányan korábban ott maradtak a hídon, hozzájuk csatlakoztak a visszatérők. Éjfélkor mindenki lejutott a hídról, a tüntetők pedig azt kiabálva, hogy „Szimpatikus rendőrség!”, hazamentek.

A tüntetők este nyolckor a Várban arra szólították fel Áder János köztársasági elnököt, hogy ne szentesítse a módosítást, ezért azt kiabálták, hogy "Ne írd alá, János!" A köztársasági elnök Berlinben van. Ott azt mondta: majd Magyarországon fogja elmondani álláspontját a helyzetről. Szerinte azt "világos szabályok és határidők" határozzák meg, mit kell tennie.

A Várban tartott rendezvény a cigány himnusszal kezdődött. Ezután Bernáth László tartott egy dagályos beszédet a demokrácia iránti elkötelezettség fontosságáról. Az unalomba fúló beszéd végén aztán váratlanul bejelentette, hogy ezt egy az egyben a Fidesz 1989-es kongresszusi programjából olvasta fel. Mint mondta: Orbán Viktor most a jogállam eszméi mellett a saját fiatalságát is elárulja.

Hegyi Szabolcs a TASZ-részéről úgy vélte, még most se késő arról beszélni, miért elfogadhatatlan ez a módosítás, amely aláássa a fékek és ellensúlyok rendszerét Magyarországon. Bizonyos állampolgárokat kirekeszt a magyar állampolgárok közösségéből, a kormány pedig gyenge, azért írja bele saját akaratát az alaptörvénybe.

"Te is tudod, Janó, hogy nem erről álmodtunk" - szólította meg a színpadról Áder Jánost egy régi ismerős, Molnár Péter, a Fidesz egykori alapítója és alelnöke. Molnár szerint  senkinek nem kéne már Fidesznek hívni ezt pártot, mert nem méltó erre a névre. Szerinte a Lendvay utcai Fidesz székházba bemászó fiatalok kincset találtak, az igazi Fideszt. Ez a kincs nem más mint a hit abban, hogy a hatalom önként korlátozza magát. Idézte Bibót is, aki szerint a politikát nem lehet hazugságra építeni.

Molnár szerint minden magyar városban és faluban határon innen és túl tudnia kell mindenkinek, hogy ez a módosítás hazugság. Figyelmeztette Ádert, hogy mindenhol figyelni fogják a kezét, ahol értik a magyar szót. "Most van esélyed,, hogy a szabadság magyar hagyománya mellé állj. Ne írd alá János, mentsd meg a becsületed" - mondta Molnár Péter.

A tüntetők nem tudták megközelíteni a Sándor-palotát, annak környékét ugyanis már korábban lezárta a Terrorelhárítási Központ. Rendőrsorfal zárta el az utat a Szent György térre, ahol az államfői hivatal áll. Annak ellenére sokan gyűltek össze, hogy számos buszjárat nem közlekedett, sőt a rendőrség több Várba vezető lépcsőt is lezárt. Emiatt a legtöbben gyalog érkeztek.

A Várba már korábban megérkezett az a kb. kétszáz fős tüntető csoport, amely hétfő délután a Parlament közelében tiltakozott a módosítás megszavazása ellen. A Szolidaritás, a Párbeszéd Magyarországért és a Demokratikus Koalíció által szervezett csoport a Lánchídon át vonult fel a Várba.

Hétfőn fél 12-kor mintegy 20 középiskolás fiatal állta el a képviselők útját az Országgyűlés északi és déli bejáratánál.  A rendőrök felszólították a diákokat, hogy hagyják el a helyszínt, mire ők leültek. A rendőrök ekkor egyenként a parkolóban álló rendőrautókhoz vitték őket. Az előállított diákokat hétfőn este hét óra körül kezdték el kiengedni, nagy részük 50 ezer forintos szabálysértési bírságot kapott.

Gulyás Gergely, a Fidesz szakpolitikusa hétfő délután azt mondta: a kormány és a rendőrség a gyülekezési jog jogszerű gyakorlását mindenki számára biztosította eddig is és biztosítja ezután is. Jogszerűen lehet tüntetni a kormány ellen és a kormány mellett, de az nem lehetséges, hogy valakik megpróbálják megakadályozni a képviselőket abban, hogy a Parlamentbe bejussanak.

A KDNP hétfőn kiadott közleményében tiltakozott "mindenfajta anarchista támadás ellen, amely a törvényes rend felforgatására és a köznyugalom megzavarására irányul". A rendvédelmi szerveket arra kérték, hogy a sorozatos rendzavarásokat higgadtan, de "demokratikus jogrendünk teljes szigorával kezeljék."

A Hallgatói Hálózat nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz. Mint írják, a tüntetésüket megnehezíti, hogy a Sándor-palota környékét lezárták. Emlékeztetik Orbánt a 2007-es, Parlament előtti kordonbontó akcióra, amikor Szájer József azt mondta: a kormány sunyi és gyáva, a rendőrség mögé bújik, és önkényesen korlátozza a gyülekezési jogot. A HaHa ezért arra kéri a kormányfőt, hogy adja nekik kölcsön a 2007-es kordonbontási akciójuk után esetleg megmaradt villáskulcsokat.