Orbán: Magyarország nem hagyja magát

2013.03.11. 11:24

Orbán Viktor hétfőn, napirend előtt felszólal az Országgyűlésben, Magyarország nem hagyja magát címmel.  A plenáris ülés 13 órakor kezdődik. A miniszterelnök valószínűleg az Alaptörvény negyedik módosításáról fog beszélni.

A törvényjavaslatot benyújtó koalíciós pártokat rengeteg kritika érte, amiért az Alaptörvényt korábban alkotmányellenesnek minősített rendelkezésekkel bővítik, és így nem tud majd egységes alkotmányként funkcionálni. Másrészt jelentősen gyengül az alapvető jogok alkotmányos védelme, és az Alaptörvény teljesen védtelenné válik a jövőbeni alapjogsértő beavatkozásoktól.

A koalíciós politikusok szerint a vádakat alaptalannak nevezték.

A törvényjavaslatot az elmúlt napokban itthon és külföldön is rendkívül súlyos bírálatok érték. Az ellenzéki pártok, Szabó Máté alapjogi biztos, Sólyom László volt köztársasági elnök és a civil kritikusok szerint a módosítás a végső csapás a ciklusban már sokszor temetett alkotmányosságra és a jogállamra.

Az alkotmánymódosítás miatt aggodalmát fejezte ki az Európai Bizottság elnöke és az alapvető jogokért felelős biztosa, a washingtoni külügyminisztérium, az Európa Tanács főtitkára pedig a szavazás elhalasztását kérte.