Rezsicsökkentés-ülésnapot akar a Fidesz

2013.03.12. 09:03

A rezsicsökkentés megvédése érdekében rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez csütörtökre a Fidesz-frakció – jelentette be Rogán Antal frakcióvezető a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden. A politikus az ülésről azt mondta, szeretnék felruházni az energiahivatalt rendeletalkotási joggal. Ezekkel a rendeletekkel ugyanis a hivatal megvédheti a rezsicsökkentés ügyében hozott döntéseit, és már nem lesznek megtámadhatók bíróságon.

A Fővárosi Törvényszék nemrégiben a gázszolgáltatóknak adott igazat abban a felülvizsgálatban, amelyben a cégek a Magyar Energia Hivatal (MEH) árcsökkentő rendelete jogellenességének kimondását kérték. A kormány az elveszített rezsiperek miatt a korábbi értesülések szerint a villamosenergia- és a földgáztörvény módosításával menekülne előre, ennek az intézkedéscsomagnak lehet a része az energiahivatalnak megadandó rendeletalkotási jog.

Minapi ítéletében a Fővárosi Törvényszék  kimondta: jogellenes a Magyar Energiahivatal ármegállapító rendelete, miután a hivatal nem vette figyelembe, hogy a január elsejétől érvényes új terhek (közműadó, tranzakciós illeték, illetve a Robin Hood-adó kulcsának 31 százalékra emelése) indokolt költségnek számítanak.

Hétfőn Orbán Viktor a Parlamentben Magyarország nem hagyja magát címmel tartott napirend előtti felszólalást. Bár mindenki azt hitte, hogy az alkotmánymódosításról fog beszélni, a miniszterelnök a rezsicsökkentést vette védelmébe a bíróság döntésével szemben. Hétfőn azt is bejelentették, hogy a Fidesz aláírásgyűjtést indít, hogy támogatást kérjen a családoktól a rezsicsökkentési program megvédéséhez.