Rogán: Folytatódik a rezsicsökkentés

2013.03.12. 10:58

A Fidesz frakcióvezetője kedd délelőtti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a csütörtökre tervezett rendkívüli, rezsicsökkentő ülésnapon hatósági jogkört kívánnak adni az Magyar Energiahivatalnak. A változás nyomán a hatósági díjszabásokat nehezebb lesz bíróságon megtámadni. A MEH megerősítését tartalmazó jogszabályt csörtökön már meg is szavazhatják.

Pár napja ugyanis ítéletében a Fővárosi Törvényszék (FT) kimondta: jogellenes a Magyar Energiahivatal ármegállapító rendelete, miután a hivatal nem vette figyelembe, hogy a január elsejétől érvényes új terhek (közműadó, tranzakciós illeték, illetve a Robin Hood-adó kulcsának 31 százalékra emelése) indokolt költségnek számítanak.

Rogán Antal a közműcégek által indított pert támadásként értékelte, mely szerinte nem a parlament vagy a Fidesz, hanem a családok ellen irányult, akiknek átlaosan 4 400 forintot kéne visszafizetniük, ha a döntés jogerőre lépne. Szerinte hétfői parlamenti beszédében Orbán Viktor nem bíróság munkájáról, hanem a rezsicsökkentést támadó energiaszolgáltatókról mondott véleményt.

Rogán szokatlanul gyorsnak minősítette a FT elsőfokú ítéletét. Az Index kérdésére viszont cáfolta, hogy ezzel a kijelentésével arra célzott volna, hogy a bíróság valamilyen befolyás alatt hozta meg a döntését. Vannak perek, amely páratlan gyorsasággal születnek, miközben más perek nagyon elhúzódnak, ám ezzel – mint mondta – nem céloz semmire - mondta hozzátéve, hogy ezért viszont szerinte a politikának is gyorsan kell megerősítenie a rezsicsökkentés védelmét.

A frakcióvezető kifejtette, hogy a támadások mögött a profitjukat féltő energiaszolgáltatók állnak, és külföldi tulajdonosaik, valamint az anyacégek országainak politikusai állnak támogatják őket. A kormány további rezsicsökkentő lépéseket tervez, amihez hatástanumányokkal mérik fel a lehetőségeket.