Hídfoglalók neveire volt kíváncsi az NNI

2013.03.13. 14:36

Öt órán át hallgatták ki a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) munkatársai Váradi Nórát, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatóját. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy az egyetemfoglaló diákok közül név szerint kik tervezték valamelyik budapesti híd elfoglalását, és mit akartak ezzel elérni. Az atlatszo.hu tette közzé szerdán a kihallgatás jegyzőkönyvét.

Váradit február 18-án egy metrómegállóban szólították meg a NNI nyomozói és vitték magukkal tanúkihallgatásra. Aznap a NNI tucatnyi nyomozóval megszállta az ELTE BTK 47-es termét is, ahol már egy hete zajlott egy tiltakozó akció. Akkor az NNI nyomozói a teremben is tanúkat hallgattak ki, mint a helyszínen kiderült, ismeretlen tettes ellen nyomoznak közérdekű üzem megzavarásának előkészítése miatt, mert a diákok egy híd elfoglalásáról beszélgettek egy korábbi fórumukon. Ezzel kapcsolatban vitték el kihallgatásra Váradit is, aki azonban már az egyetemig sem jutott el, már az Astoria metróaluljárójában megállították.

A nap folyamán a diákok végül rövid időre tényleg elfoglaltak két hidat is, igaz a helyszíni tudósítások alapján ezt nehezen lehetett volna szervezett akciónak nevezni.

Az atlatszo.hu arról is ír, hogy a lányt a hétfői tüntetésen is megtalálta a rendőrség: egy rendőrautó állt meg mellette, és egy civil ruhás rendőr felajánlotta, hogy hazaviszi, ha gondolja.