Húsz centi hó is eshet a napokban

2013.03.13. 15:38

Hajnalban ér véget a tavaszias időjárás: az Időkép legfrissebb előrejelzése szerint csütörtökön országszerte borongós, egyre több helyen csapadékos reggelre ébredhetünk, a Dunántúlon a bezúduló hideg levegő hatására egyre inkább havazás lesz jellemző, majd napközben északon, a középső tájakon, végül az esti órákra keleten, délkeleten is szilárd halmazállapotú csapadék váltja fel az esőt.

A megerősödő, viharossá fokozódó északi, északnyugati szél egyre többfelé hófúvásokat eredményezhet, a legerősebb lökések a Nyugat-Dunántúlon, a Bakonyban és a Balaton környékén akár a 110-120 km/órát is elérhetik, komoly közlekedési nehézségek alakulhatnak ki. A havazás a keleti megyékben várhatóan péntek estére szűnik meg, addig a nyugati, északnyugati tájak kivételével sok helyen 10-15, sőt helyenként 20 centimétert meghaladó hóréteg is kialakulhat.

Másodfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat. A keleti és a nyugati országrészben is több megyében várhatóak olyan erősségű széllökések, amik indokolttá tették a narancsszínű figyelmeztetést.

A tavaszi időjárás végére figyelmeztet a Magyar Közút szerdai közleménye is. Mint írják, csütörtökön a nyugat-dunántúli megyékben a várható havazás mellett viharos, orkán erejű széllökésekre lehet számítani, ezért a térségben várhatóan hóátfúvások fogják nehezíteni a közlekedést.

A Magyar Közút közleményéből kiderül az is, hogy a vállalat munkatársai 12 órás váltásban fognak dolgozni a következő napokban, hogy az esetleges akadályokat minél gyorsabban elháríthassák. Valamint előre figyelmeztetnek, ha valaki esetleg elakadna járművével a hófúvások miatt, a tűzoltóságtól kérhet segítséget a 112-es segélyhívó számon.