Schmitt szívesen lenne újra nagykövet

2013.03.13. 14:01
Diplomáciai tapasztalatait kamatoztatná újra Schmitt Pál, aki a kormányzati körökben terjedő hírek szerint washingtoni nagykövet szeretne lenni. A Külügyminisztérium nem tervez változtatást a nagykövetség élén, Szapáry György kinevezése 2015-ig szól. Schmitt unokaöccse viszont biztosan Kínába kerül főkonzulként.

Schmitt Pál volt köztárasági elnök washingtoni nagykövet szeretne lenni – erről számolt be az Indexnek több, egymástól független kormányzati forrás.

A diplomáciai körökben terjedő szóbeszéd szerint a politikus ambícióit arra alapozza, hogy korábban több nagyköveti posztot is betöltött. Schmitt 1993 és 1997 között Madridban, 1999-2002 között pedig a svájci Bernben volt nagykövet.

Schmitt Pál munkatársa kérdésünkre azt írta, hogy a volt köztársasági elnök a Semmelweis Egyetemre benyújtott felülvizsgálati kérelmének elbírálásáig semmilyen, a személyét érintő kérdésre nem kíván válaszolni, sem arra vonatkozó nyilatkozatot tenni.

A kormánypárti frakciók egyik ismertebb tagja azt mondta: nem tartja túl jó ötletnek, hogy az államfői posztról távozni kényszerülő Schmitt olyan fontos diplomáciai pozíciót lásson el, mint amilyen a washingtoni nagykövetség. Népszerűtlensége miatt Schmittet legfeljebb egy kevésbé fontos országba lehetne kiküldeni – vélekedett a neve elhallgatását kérő képviselő.

Jelenleg Szapáry György, Orbán Viktor kormányfő korábbi gazdasági tanácsadója a washingtoni nagykövet. A Külügyminisztérium megkeresésünkre azt írta: a tárca jelenleg nem tervez változtatást a washingtoni nagykövetség élén. Hozzátették: Szapáry kihelyező okirata 2015-ig szól. Egy minisztériumi tisztviselő szerint Szapáry leváltása azért sem valószínű, mivel az Orbán-kormány nevezte ki, ráadásul ennek érdekében törvényt is módosítottak. Szapáry úgy foglalhatta el a posztját, hogy egy törvénymódosítással lehetővé tették: a 70. évét betöltő kormánytisztviselő is lehessen külképviseleti vezető.

Schmitt tavaly április 2-án az Országgyűlésben a plágiumügy kirobbanása után jelentette be, hogy lemond államfői posztjáról. A politikus azóta semmilyen állami pozíciót nem tölt be. Tavaly májusban az Origónak azt mondta: lemondása után találkozott Orbán Viktorral, és beszélgettek arról, hogy milyen pozícióban tudná a továbbiakban segíteni Magyarországot. Schmitt szerint akkor abban maradtak, hogy szeptemberben visszatérnek a kérdésre. A volt köztársasági elnök azt mondta, valamilyen jószolgálati poszton tudná elképzelni magát, ahol kamatoztathatná diplomáciai tapasztalatát és nyelvtudását.

Információink szerint biztos viszont, hogy Schmitt Pál unokaöccse, Schmitt Pál Péter diplomáciai megbízatást kap. Schmitt Pál Péter 2010 novemberében lett kormánytisztviselő. A korábban ismeretlen államfői rokont a Miniszterelnökség vette fel állományába. Úgy tudjuk hamarosan Kínában folytatja karrierjét, és sanghaji magyar főkonzulként dolgozik majd.