Laura, Alida
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Szabó Máté: A rendőrök jogszerűen jártak el

2013.03.13. 13:48

Az ombudsman szerint az elmúlt napokban a rendőrség valamennyi esetben a gyülekezési jogot tiszteletben tartva biztosította a tüntetéseket.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdai közleményében azt írta, hogy Szabó Máté ombudsman megállapítása szerint az elmúlt napok tüntetései során a rendőrség a rendelkezésére álló eszközzel elősegítette a gyülekezési jog gyakorlását. Valamennyi esetben a gyülekezési jogot tiszteletben tartva biztosították a rendezvényeket, bár – jegyezték meg –, a hétfői tüntetések rendőri kezelésének vizsgálata még nem zárult le.

A közlemény szerint a múlt csütörtöki, „székházfoglalásként” ismertté vált rendezvény esetében – a jogos birtokos erre vonatkozó kérése hiányában – a rendőrség nem intézkedett az engedély nélkül az épületben és az udvarán tartózkodókkal szemben. Később a helyszínre érkező szimpatizánsok és ellentüntetők közötti konfrontációt arányos rendőri fellépéssel előzte meg, a nap végén pedig hasonló fellépésével biztosította a menetet, amely a Lendvay utcából az Alkotmánybírósághoz indult.

Szabó Máté arra is felhívta a figyelmet, hogy a Jobbik székely autonómiáért szervezett múlt hét szombati rendezvényén többen is a bíróság által korábban jogerősen feloszlatott Magyar Gárda formaruhájára hasonlító ruhában jelentek meg, ami szabálysértés. Álláspontja szerint ugyanakkor a rendőrség a békés gyülekezési jog gyakorlását elősegítő és megnyugtató válaszokat adott azzal, hogy törvényben előírt intézkedési kötelezettségét nem a rendezvény elején, azt esetleg megzavarva, hanem a tüntetés után igazoltatásokkal, illetve feljelentésekkel teljesítette.

Az alapvető jogok biztosának munkatársai a tüntetések helyszíni vizsgálatai alapján úgy értékelik, hogy az „alapjogbarát tömegkezelési megoldások” elősegítik a gyülekezési jog gyakorlását, hatásukat tekintve pedig alkalmasak a rendezvények békés jellegének fenntartására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!