A nap képe

2013.03.14. 15:19

Az MTI fotóján Áder János köztársasági elnök 2013. március 15-i hatállyal rendőr vezérőrnaggyá lépteti elő Hajdu János rendőr-dandártábornokot, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatóját a Sándor-palota Tükörtermében

Az előléptetés ünnepélyességén és zavartalanságán minden bizonnyal sokat javított a tény, hogy a Sándor-palota előtti Szent György teret a TEK március 11-től 16-ig biztonsági intézkedésként lezárta az Alaptörvény módosítása ellen demonstrálók elől. A tüntetők azt követelték, hogy Áder János ne írja alá a módosítást. A térre vezető utat rendőrsorfal zárta el, a tüntetők csak a Dísz téren tudtak demonstrálni. A köztársasági elnök szerda este jelentette be, hogy aláírja a módosítást.

A TEK indoklása arra hivatkozott, hogy „a fenti időszakban a Sándor Palota épületében és a lezárt területeken több, védett személyek részvételével megtartott, nagy létszámú és jelentős gépjárműmozgással járó program kerül megrendezésre, beleértve a március 15-i nemzeti ünnepségsorozat előkészítését”. Az indoklás felhozza, hogy „a védett objektum biztonságának, zavartalan működésének, a védett személyek szabad mozgásának, közlekedésének biztosítása a rendőrség kiemelt feladata”.

.