Még mindig bajlódnak az árammal

2013.03.16. 09:09
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ORFK sajtószolgálata az Indexnek elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 4 kihűléses eset jutott a tudomásukra Békés, Borsod, Győr és Somogy megyében. Három eset közterületen, egy pedig egy magánházban történt, részleteket azonban nem kívánt közölni az ügyeletes.

    Az ORFK ugyanakkor nem tudott arról a két esetről, amit a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósága közölt, miszerint az elmúlt két napban a mentők hét embert mentettek meg a kihűléstől, két ember azonban életét vesztette. A két férfit Fürgeden és Magyarkesziben saját házuk udvarán találták meg, kihűltek.

  • Tíz út nem járható Győr-Moson-Sopronban, köztük a 81-es főút Pér és Töltéstava között. A többi lezárt út többsége is ebben a Győrtől délre fekvő térségben van.

  • A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte: szombat reggel három helyszínen még kamionok mentésén dolgoztak a beavatkozó egységek. Az M7-es autópályán és az M70-es autóúton, valamint a 75-ös főúton Pacsánál mentenek megcsúszott, elakadt teherjárműveket. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint Zalában kijelölt ideiglenes melegedőhelyeken már senki nem tartózkodik, éjszaka az elszállásoltak mindegyike útnak indult.

  • Szinte minden vonat menetrend szerint elindult szombat reggel, az országban jelentősebb késések és fennakadások nincsenek a vasúti közlekedésben, tájékoztatott a Mávinform szombat reggel. A közlemény szerint a hóborította területeken és a hóátfúvások körzetében váltóállítási problémák, műszaki hibák előfordulhatnak, ezért egyes vonatok késhetnek. Nyíregyháza és Záhony között néhány vonat 20-30 perces késéssel közlekedik, és a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonal Nagyszentjános és Ács közötti szakaszán lehet 10-20 perccel hosszabb a menetidő. Ezen a vonalon hajnalban három járatot törölt a vasúttársaság. A Kaposvár-Siófok vonalon a hótorlaszok miatt nem közlekednek a vonatok a pálya felszabadításáig.

  • Az elmúlt 24 órában a rendőrök 31 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek: 3 halálos kimenetelű balesetben 3 személy vesztette életét, 14 baleset súlyos, 14 könnyű sérüléssel végződött - írja a police.hu.

  • Tíz települést nem lehet megközelíteni hóakadályok miatt Tolna megyében, közölte a Tolna megyei védelmi bizottság titkára, Nagy Zoltán ezredes. Közúton autóval továbbra sem lehet eljutni Fürgedre, Ozorára, Regölybe, Diósberénybe, Szakadátra, Gyulajra, Szakcsra, Jágónakra, Újiregre és Szárazdra. A lakosság ellátásában a települések lakói segítenek, több községbe a helyiek traktorokkal vittek reggel kenyeret. Az ezredes szerint szombat estig minden település megközelíthető lesz.

  • A megye főbb útjai közül a 81-es járhatatlan még Pér és Töltéstava között. A többi lezárt út jelentős hányada is ebben a Győrtől délre fekvő térségben található, így például a 8136-as M1-Bőny között, a 8223-as Pér-Győrság között, a 8224.-as Mezőörs-Nyalka között, a 82119-as Pannonhalma és Pázmándfalu között, a kisalfold.hu szerint elzárt település nincs.

  • Zalában szombatra minden település elérhetővé vált közúton, hat útszakasz azonban továbbra is járhatatlan a megyében, többfelé még elakadt kamionokat mentenek, adta hírül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. zalai ügyelete. Továbbra is zárva van a 75-ös főút Alsópáhok és a zalaapáti körforgalom közötti szakasza, innen a baki tetőig pedig csak személygépkocsikat engednek közlekedni. Járhatatlan még a Kilimán és Zalaszabar, a Gelse és Pölöskefő, a Tófej és Söjtör közötti út, és nagyon nehéz az eljutás a Zalaszántó és Vindornyalak közötti szakaszon.

  • A 83. számú főútat megnyitották a 7,5 tonnánál nehezebb járművek előtt, a 82. számú főúton pedig a 7,5 tonna alatti járműforgalom indulhatott meg reggel 7 óra körül. Lezárt utak: a 7301. út továbbra is teljes hosszában le van zárva. Veszprém felől Nemesvámos, Veszprémfajsz lakosai lakcím igazolása után tovább haladhatnak. Tapolca felől Vigántpetendig a helyi lakosok részére a behajtás engedélyezett. A 8301. út Zirc-Akli és Pénzesgyőr közötti szakaszon járhatatlan.

    A 8302. út Csótig járható. Csóttól a 8306-es számú főúton Vanyola, Lovászpatona irányába nem járható, zárás. Pápa városból kivezető utak zárása 23.00 órától feloldva. A 8213. út Tés és Szápár között teljes hosszában lezárva. A 8216. út Dudartól a megyehatárig terjedő szakasza nem járható.

    Elzárt települések: Lókút, Pálihálás, Felsőpere, Jásd, Szápár, Csetény és Bakonynána.

  • Nehogy elinduljon bárki is az M1 autópálya irányába sem Budapestről, sem a határ irányából, mert kiürítés zajlik, írja egyik győri olvasónk. Az autópályát megnyitották ugyan, de sok autó ott rekedt, és torlódások alakultak ki, ezért a 107-es kilométernél újból lezárták Budapest felé.

  • A 8-as számú főutat akadálymentésítették, újra közlekedhetnek rajta a járművek, közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szombat reggel. A közlemény szerint a megyében még mindig sok a járhatatlan vagy nehezen járható út, ezért aki teheti, ne induljon útnak. A hó miatt továbbra is elzárt települések Fejér megyében: Vértesboglár, Bodmér, Gánt, Bakonykúti, Bakonysárkány, Felsődobos.

  • A police.hu reggel 8 órás híre szerint az 1. számú főút teljes szakasza járható, de kizárólag a személygépkocsik számára. A rendőrség a kamionforgalmat korlátozza. Korábban azt írták, hogy Tatabányán a Birka csárdánál több tehergépjármű megcsúszott a jeges úton, és keresztbe fordult az úttesten, az érintett szakaszon teljes útzár volt érvényben.

  • Az illetékes főkapitányságok központi ügyeletén szombaton 7 órától egy-egy munkatárs foglalkozik az utak mentén hagyott gépjárművek elszállításával kapcsolatos tájékoztatással, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

    A tulajdonosok éjjel-nappal érdeklődhetnek az elszállítás idejéről és módjáról, Komárom-Esztergom megyében a 06-34-517-777-es, Győr-Moson-Sopron megyében a 06-96-417-329-es, Fejér megyében a 06-20-210-4506-os telefonszámon.

  • Hetvenhét településen még mindig nincs áram Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Szombatra virradó éjjel a megyében harmincan vették igénybe a kijelölt melegedőhelyeket, mert az áramkimaradás miatt nem tudtak fűteni a lakásukban. A ivóvíz-szolgáltatás már mindenütt helyreállt Szabolcsban, ebben nagy szerepe volt, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság budapesti központjától negyven áramfejlesztő aggregátort vittek a térségbe, egy részükkel az áram nélkül maradt települések szociális intézményeinek fűtését is biztosították.

  • A rendőrség szombat hajnalban felvezetéssel megnyitotta az M1-es autópálya országhatártól Budapest felé tartó teljes szakaszát, de reggel nyolc előtt nem sokkal lezárták a Budapest felé vezető oldalt a 107-es km szelvénynél. A hókotrók tisztítják a havas utat, illetve a rendőrség folyamatosan szállítja fel az autópályára azokat, akiknek járművük továbbra is az M1-esen vesztegel. Emiatt nem lehet közlekedni a főváros irányába. Az 1-es számú főút Komárom – Esztergom megyei szakasza egy sávon járható.

    Továbbra is le van zárva az M1, Győr környékén minden felhajtó lezárva mindkét irányba. Győri rádióba most telefonáltak, hogy Hegyeshalomnál lezárták a határt befelé a győri torlódás miatt.

  • Megközelíthetetlen Somogy megyében Edde és Alsóbogát, Komárom-Esztergom megyében Csatka és Bajna, Veszprém megyében Jásd, Nagydém, Lovászpatona, Vanyola és Gic, Fejér megyében Zámoly, Gánt, Csákberény, Nagyveleg, Vértesboglár, Bodmér, Újbarok, Kincsesbánya, Mány, Baranya megyében Kiskeresztúr, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig Kótaj.

  • Még 130 úton van érvényben útzár a hófúvások miatt, és 20 település nem érhető el közúton, tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejérben 31, Veszprémben 24, Komárom-Esztergomban 22, Tolnában 19, Győr-Moson-Sopronban 9, Zalában 6, Somogyban 4, Bács-Kiskunban 4, Szabolcs-Szatmár-Beregben 4, Pest megyében 3, Baranyában 2 járhatatlan út volt. A közlemény szerint a Dunántúlon továbbra is téliesek az útviszonyok, a reggeli fagyok miatt több fő- és mellékúton is előfordulhatnak síkos útszakaszok.

  • Percről percre tudósításunkat pár órára felfüggesztjük, reggel folytatódik tovább. Jó éjszakát!

  • A kisvasutak a zord időjárás ellenére meglepően jól vették az akadályokat - számol be Karap Krisztián a Kisvasut.hu-tól. Bár a a hétvégi programokat részben ellehetetlenítette a szokatlan havazás, de sok kisvasúton menetrend szerint közlekednek a vonatok, és kezd helyreállni a rend. Ezen az oldalon folyamatosan nyomon követhetik a kisvasutas programokat, menetrendeket.

  • Hómarókkal és hóekékkel dolgoznak az M1-es autópálya Győrből Budapest felé vezető oldalán a 119-es és a 103-as kilométerszelvények közötti szakasz felszabadításán - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton nem sokkal 0 óra után. A szakaszosan, "apró lépésenként" jutnak egyre előrébb a munkagépekkel a pályatest tisztításában - írja az MTI. Olvasónk arról számolt be, hogy mivel korábban azt a hírt kapta, hogy megnyitották a pályát, este 8 órakor elindult Bécsből Budapestre, és a 123. km előtt két kilométeres dugóba csöppent a rendőrségi lezárás miatt. Csak a leállósávon lehetett lehajtani, két sávban álltak az autók, rengeteg kamion volt az út szélén, az osztrák oldalon még két sorban egymás mellett. Győrből viszont már nem lehetett kijutni, az ETO után már két sorban állt az egyes autópálya forgalma, ott fél órát állt egy helyben, majd feladta, és visszament Bécsbe. Beszámolója szerint "az M1-et el lehet felejteni".

  • Tizenegy település megközelíthetetlen közúton Fejér megyében a rendőrség szombaton nem sokkal 0 óra után kiadott közlése szerint. Az elzárt települések: Zámoly, Csákberény, Vértesboglár, Bodmér, Gánt, Kincsesbánya, Isztimér, Gúttamási, Bakonykúti, Bakonysárkány, Felsődobos. A különleges helyzetre tekintettel a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság törzsének vezetője - ahogy más megyékben is - engedélyezte a tehergépkocsik közlekedését szombaton 22 óráig, így a korábban Szabadbattyánban várakozó kamionok is elindulhattak. (MTI)

  • Forró teát, zsíros kenyeret és csokoládét is osztottak helyi önkéntesek a Komáromban ragadt szombathelyi IC utasainak - írja olvasónk, Kéner Balázs. A vonat előzetesen 5 órai késéssel indult, majd Bicskén további egy órát rostokolt. Mivel csak egy vágány volt biztosítva a vonatok haladásának, Komáromban több, mint két órát állt a vonat. A több száz utasnak addigra már elfogyott a víz- és élelmiszer tartaléka, helyi családok hoztak meleg teát és ételt a vonatokra. Telefonjaik lemerülése miatt kevesen tudták értesíteni a várakozó családtagokat. Győr és Szombathely között zavartalan volt a közlekedés, ezt ígérték a hét további napjaira is. A Győr - Tatabánya vonalon folyamatos munkálatok zajlanak. Az eredetileg 10:10-es, később délután 3-kor, a Keletiből induló IC végül éjfél után 24 perccel ért Szombathelyre - 684 perces menetidőcsúccsal.

  • Reméljük, ez is igaz (Facebook)

    Én egy éjjel-nappali boltban dolgozom. Ma olyan dolgok történtek, amik mellett nem lehet csak úgy elmenni. Bejött egy lány ahogy néhányan mondják olyan "mű" nő. Vett egy karton tejet, egy rúd szalámit, 8 kg kenyeret, vajat, meg nescafe-t. Fura volt a 8 kg kenyér, ezért megkérdeztem: "nagy a család?" Mire ő! Nem, az iskolába viszem az itt rekedteknek. Elgondolkodtam. Aztán jött egy srác. Audival. Kért 30 db zsemlét, 10 kg kenyeret, egy egész doboz sport szeletet. Kérdeztem is. Ennyire szereti a csokit? (persze sejtettem hogy hova lesz) erre ő: "nem a rádióba hallottam h elkel a segítség"! És oda viszi. Nem sokkal később megint jöttek. Elvitték az összes mentes ásványvizet. Már tudtam hova lesz, vagy legalábbis azt hittem. Megkérdeztem. A válasz: A vasút állomásra viszem, most hallottam hogy sokan itt maradtak. De!!!!!!!!!!!!!!!!!! A a legszebb dolog csak ezután jött. 4 fősulis készült az esti bulira, ehhez való bor és chips készletért jöttek. Nálunk hallották a rádióba, hogy a hajléktalan szállóra is el kelne a segítség. Vissza minden. Összedobták a fejenként 1500 Ft.jukat és kérték hogy adjak nekik bármit ami ebből kikerül és hasznát vennék.

  • A Facebookon olvastuk, reméljük igaz:

    Egy ismerős Győrben rekedt. Egy győri spéci panzióban szállásolták el őket nagy hirtelen,olyan helyen, ahol alsó hangon 25 rongy egy szoba per éjszaka. A panzió tulaja elküldte a fizető vendégeket, akik be voltak jelentkezve, foglalt szobákkal (gondolom, azért megoldották úgy, hogy akinek tudtak, telefonáltak, hogy egyáltalán ne is jöjjön) és teletömték a szobákat szerencsétlen átfagyott népekkel. Ingyen. Kaját, mindent kaptak. Ingyen. Wifizhettek, ingyen. A recepciós elmondta, a tulaj ilyet csinál néha, mert van szíve.

  • Öt, korábban a külvilágtól elzárt település szabadult fel Komárom-Esztergom megyében, és a 81-es számú főúton is megindult a forgalom - közölte Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság. A közlemény szerint Súr, Ácsteszér, Bakonyszombathely, Réde és Bársonyos vált újra megközelíthetővé. A rendőrség kéri a közlekedőket, hogy a 81-es számú főúton fokozott óvatossággal vezessenek, és tartsanak a megszokottnál nagyobb követési távolságot. (MTI)

  • A rendőrség ismételten kéri a mentésre várókat, hogy az autóból ne szálljanak ki, működtessék az elakadásjelzőt, ezzel is hívják fel magukra a figyelmet; a rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai folyamatosan dolgoznak mentésükön. (MTI)

  • A 108 településen, ahol áramkimaradás van (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében), folyamatos a rendőri jelenlét. (MTI)

  • Az M7-es autópálya teljes szakaszán mindkét irányban járható. Az M1-es autópálya Győr-Hegyeshalom közötti szakaszát (jobb pálya), valamint a 62-es kilométerszelvénytől Budapestig tartó szakaszát (bal pálya) szintén megnyitották a gépjárműforgalom előtt, az 1-es főút teljes hosszán megindult a személygépkocsi-forgalom - közölte péntek este 11 órás összefoglalójában az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata. (MTI)

  • Csütörtök este az árokba csúszott egy autós Győrben a Galántai úton. Az autót ott kellett hagynia a külterületi úton. Amikor péntek reggel visszament érte, akkor vette észre, hogy a kocsit feltörték. Péntek reggel hét órakor tettek bejelentést a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, mondta az Indexnek Tóth Gabriella rendőr őrnagy, a megyei rendőrfőkapitányság sajtóügyeletese.

  • A nagyobb vidéki állomásokat éjszakára sem zárja be a MÁV a melegedni betérők érdekében, írja a MÁV-Start honlapja, ahol az aktuális vonathelyzetről érdemes tájékozódni. A Keleti pályaudvarra három hálókocsit állítottak be, hogy a nap utolsó csatlakozásait elmulasztó utasok éjszakára szállást és alvóhelyet kapjanak. Közel 120-an férnek el a fűtött kocsikban. Ugyanitt forró teát is oszt a vasúttársaság egész éjszaka.