Ők nem védték meg a rezsicsökkentést

2013.03.14. 11:34 Módosítva: 2013.03.14. 16:01

Csütörtök kora délelőtt szavazott a parlament a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalról, aminek az volna a dolga, hogy keresztülverje a közműcégeken a kormány rezsicsökkentő tervét. A téma fontosságát jelzi, hogy a héten, amikor alapjaiban megváltoztatták Magyarország jogrendjét, a miniszterelnök az Alaptörvény módosítása helyett is csak erről beszélt a parlamentben, mert felháborította egy bíróság elsőfokú, nem jogerős ítélete.

Ez alapján úgy éreztük, aligha létezhet fontosabb kérdés napjaink Magyarországán. Azaz, elvárható lett volna, hogy a kétharmados felhatalmazással bíró Fidesz-KDNP frakció minden tagja részt vegyen a szavazáson, vagy legalább jó indoka legyen a távolmaradásra. Ezért megpróbáltuk kideríteni, mi fontosabb dolguk volt 2013. március 14-én, csütörtökön délelőtt fél tíz és fél tizenegy között.

Ők nem szavazták meg a rezsicsökkentést

Braun Márton: Kerestük, nem vette fel a telefonját.

Budai Gyula, államtitkár: Kerestük, nem vette fel a telefonját. Cikkünk megjelenése után kiderült, hogy Orbán Viktor engedélyével, igazoltan tartózkodott külföldön a szavazás idején.

Bús Balázs: Kerestük, nem vette fel a telefonját. Cikkünk megjelenése után sajtóreferense levélben közölte, hogy az óbudai polgármester hivatalos úton Lengyelországban van.

Farkas Sándor: Kerestük, nem vette fel a telefonját.

Halász János, államtitkár: Kerestük, nem vette fel a telefonját.

Lakatosné Sira Magdolna: Nem értük el.

Lázár János, államtitkár: Kerestük, nem vette fel a telefonját.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke: Kerestük, nem vette fel a telefonját. Cikkünk megjelenése után munkatársai úgy tájékoztattak, Lengyelországban van hivatalos úton.

Meggyes Tamás: "Forgalmi okai voltak a távolmaradásomnak, havas eső esett a hegyekben és volt egy kis elakadás a városban. A parkolóból fordultam vissza, pár perccel lekéstem a szavazást."

Menczer Erzsébet: Nem értük el. Cikkünk megjelenése után úgy értesültünk, hogy súlyos műtét után lábadozik.

Németh Szilárd István: A törvényt két részletben szavazták meg, Németh csak az egyiken szavazott, igennel. Nem értük el. Update: a parlamenti honlapon azóta frissítették a szavazási listát, immár az első névsorban is szerepel a képviselő.

Németh Zsolt, államtitkár: Kerestük, nem vette fel. Szerdán még Hongkongban volt.

Orbán Viktor, miniszterelnök: Brüsszelben képviseli az országot az EU-csúcson.

Puskás Tivadar: Kerestük, nem vette fel a telefonját.

Sáringer-Kenyeres Tamás: Nem értük el.

Semjén Zsolt: Kerestük, nem vette fel a telefonját.

Szabó Zsolt: Nem értük el.

Szijjártó Péter, államtitkár: Kerestük, nem vette fel.

Talabér Márta: Nem értük el.

Tapolczai Gergely: Nem értük el.

Tóth József: Nem értük el.

Vargha Tamás, államtitkár: Nem értük el. Cikkünk megjelenése után a honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkársága jelezte, hogy Vargha szerdáig a tengerentúlon tartózkodik, az Egyesült Államokban és Kanadában tárgyal, ezért nem tudott részt venni az ülésen.

Vécsey László: Nem értük el.

Völner Pál: A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium cikkünk megjelenése után közölte, hogy az államtitkár hivatalos kiküldetésben Azerbajdzsánban tartózkodik.

A törvényjavaslatot amúgy nagy többséggel, az MSZP és a Jobbik jelen levő képviselőinek a támogatásával szavazta meg a parlament. Az ülés után Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az országgyűlés "megvédte a rezsicsökkentést". Az ülésről az Index nem tudósított Hosszú idő óta először az Index nem közvetítette a parlament ülését, ezért.