Orbán nem a rezsicsökkentésért harcol Brüsszelben

2013.03.14. 16:53 Módosítva: 2013.03.14. 17:09
A miniszterelnök kétnapos brüsszeli útját, mely miatt le kellett mondania március 15-i szerepléseit, sajtófőnöke azzal indokolta, hogy Orbánnak a rezsicsökkentésért kell küzdenie. Kint azonban erre senki se kíváncsi.

Magyarországon az Alkotmánybíróságnak minden lehetősége továbbra is adott arra, hogy értékelje, az egyes jogszabályok összhangban állnak-e az Alaptörvénnyel – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben, a késő délután kezdődő, kétnapos EU-csúcstalálkozó előtt tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján. "A magyar parlament nem fogadott el semmi olyan jogszabályt, amely korlátozná az Alkotmánybíróságot a jogszabályok értelmezésében" - mondta a kormányfő újságírói kérdésre válaszolva.

Az abszurdum lenne

Orbán szerint az viszont abszurdum lenne, ha az Alkotmánybíróság magát az alkotmányt vizsgálhatná. A kormányfő kitért arra, hogy azok a módosítások, amelyek – az Alkotmánybíróság döntése nyomán – bekerültek az Alaptörvény szövegébe, 95 százalékban korábban is érvényesek voltak.

A miniszterelnök érvelése azért különös, mert nem tudni, kivel vitatkozik: azt senki nem vitatta, hogy az AB ezen túl is vizsgálhatja majd, hogy a törvények összhangban vannak-e a mindenkor hatályos Alaptörvénnyel. A módosítás kritikusai szerint a probléma az, hogy mostantól magát az Alaptörvényt lehet kétharmados döntéssel bármivel, akár az eddigieknél is súlyosabb alapjogsértő rendelkezésekkel is kiegészíteni.

A miniszterelnöktől egy újságíró azt kérdezte, hogy miként értékeli a hetedik cikkely alkalmazása eshetőségének a felvetését uniós körökben, Orbán elmondta, hogy dühöt, ellenszenvet, sőt talán még gyűlöletet is tapasztal ugyan, de ahhoz, hogy a hetedik cikkely szóba jöhessen, tényekre van szükség. (A hetedik cikkely azt mondja ki, hogy egy tagállam jogai korlátozhatók, amennyiben sérülnek a szövetség értékei.)

Orbántól egy másik újságíró azt kérdezte, miért nem tett eleget a magyar kormány annak a kérésnek, hogy halasszák el a szavazást, és engedjék, hogy a szöveget előbb megvizsgálhassa az Európa Tanács Velencei Bizottsága.

Válaszában Orbán kifejtette: heteken át tartott az alkotmánymódosítási vita, és sehonnan nem érkezett kifogás. Három nappal a szavazás előtt jöttek az első kritikák, majd egy nappal a szavazás előtt hangzott el a felszólítás Brüsszelből, hogy állítsák le a szavazást – mondta, és azt elfogadhatatlannak minősítette.

A miniszterelnök a jelek szerint megfeledkezett arról, hogy a február 8-án benyújtott alkotmánymódosítási javaslatot itthon az első perctől kezdve rendkívül kemény bírálatok érték, amiért a koalíció korábban alkotmányellenesnek minősített, és alapjogsértő rendelkezéseket emel az Alaptörvény szövegébe.

Majd elválik, helyes volt-e

A szakértők vitáznak azon, hogy Magyarországon már idén vagy csak jövőre indul-e be a gazdasági növekedés, de az nem kétséges, hogy be fog indulni - mondta Orbán. Szerinte Magyarország és Németország között vannak jelentős különbségek gazdaságfelfogásban, különösképpen az adófilozófiában. Ezt már kérdésre válaszolt, és így került szóba a rezsicsökkentés is. Mint mondta, majd elválik, hogy helyes volt-e a magas magyarországi rezsiköltségek leszorítása érdekében tett kormányzati fellépés, a kormány által választott módszer, de az szerinte nem vitatható, hogy a helyzetet „nem lehetett annyiban hagyni".

Levél Merkelnek

Orbán csütörtökön levelet írt Angela Merkelnek is, melyben az alkotmánymódosítást védte, miután csütörtökön a német szövetségi törvényhozás alsóházában, a Bundestagban is téma volt a magyar alkotmányosság.

"Szeretném Önnek ismételten kinyilvánítani, hogy Magyarország és a magyar kormány az európai normákat és az Európai Unió alapszerződését a legteljesebb mértékben tiszteletben tartja. A Magyar Országgyűlés nem fogadott el egyetlen olyan törvényt sem, amely sértené ezeket a fontos értékeket" - írta Merkelnek a magyar miniszterelnök. Hozzátette, hogy ha a Bundestag vagy a német kormány a magyar törvényalkotással kapcsolatos bármely kérdés iránt részletekbe menő érdeklődést mutat, a magyar kabinet, mint mindig, most is örömmel áll rendelkezésükre a szükséges információkkal.

Orbán egyúttal tájékoztatta a kancellárt, hogy Magyarország európai értékek melletti elkötelezettségét szóban és írásban is megerősítette az európai uniós intézmények vezetőinek. "A Bundestag és a német szövetségi kormány magyar politika iránt mutatott érdeklődését ezúton is tisztelettel megköszönöm" – zárta sorait a kormányfő.

A német parlamentben az azonnali kérdések órájában foglalkoztak csütörtökön a magyar alkotmánymódosítással az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kezdeményezésére. A vitában az ellenzék valamennyi pártja elítélte a módosítást, és követelte, hogy a megítélésük szerint az európai alapértékeket sértő lépés ellen határozottan lépjen fel Angela Merkel kancellár és a német kormány. A kormánypárti képviselők bírálták az ellenzéki felszólalások hangnemét, és kiemelték, hogy az ügy uniós intézményekre, nem pedig a német parlamentre tartozik.