A hatóságok miatt nem lehet telefonálni?

2013.03.15. 14:56
Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is akadozik a mobiltelefonelérés. Lemerül a bázisállomások akkumulátora, a Katasztrófavédelem nem engedi a közelbe a szolgáltatókat, akik aggregátort vinnének.

Több mobilszolgáltatónál is kimaradások vannak a váratlan havazás miatt. Részleges kiesésekről szólnak a jelentések  Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes részein, így Nyíregyháza, Kisvárda, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tokaj, Sárospatak egyes részein is. A szolgáltatáskimaradások a T-mobile, a Vodafone és a Telenor hang és 3G-szolgáltatásait is érintik.

A legtöbb esetben az a baj, hogy több helyen az áramszolgáltatás is kimaradt, és a mobil bázisállomások áramkimaradás esetén saját tartalék akkumulátoraik látják el árammal, de azok is lemerülhetnek. Az agregátorokkal a szolgáltatók pedig nem tudnak kijutni a bázisállomásokhoz a hó miatt, meg azért mert a Katasztrófavédelem nem engedi be a területre őket. A Katasztrófavédelem egyébként arra hivatkozik, hogy a bázisállomások hatóságilag elzárt területen vannak, és a szolgáltatók akadályoznák a mentést.

"A kieső bázisálomások forgalmát a környező állomások veszik át az érintett időszakban. Szíves megértéseteket kérjük, és bízunk benne, hogy a hálózati optimalizálásoknak köszönhetően fennakadás nélkül eléritek a térségben szeretteiteket, barátaitokat, ezen dolgozunk"  - áll a Telenor szolgálati közleményében.

„A Vodafone szakemberei minden erőt mozgósítva egész éjjel dolgoztak a helyi hibák helyreállításán. Az egyes lokális problémák elhárítása jelenleg is tart, s bízunk benne, hogy hamarosan mindenütt zavartalanul tudnak mobilozni ügyfeleink. A Vodafone Magyarország elnézést kér minden érintett ügyfelétől a kellemetlenségért.” - írja a telefonszolgáltató közleményében.

A Belügyminisztérium tudja, hogy a hóban rekedt

SMS-ben üzenetben tájékoztatja a hóban rekedteket a Belügyminisztérium a követendő teendőkről - jelentette be Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője pénteki sajtótájékoztatóján, az üzenetben az állt, hogy Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe!"

Az üzenetet sok olyan ember is megkapta, aki éppen otthon, a fővárosban ült és egyáltalán nem rekedt a hóban. Az egyik nagy mobilszolgáltatóhoz közel álló forrásunk szerint a Belügyminisztérium ugyan egyeztetett a kérdésben mind a három szolgáltatóval, de nem közölték, hogy az üzenetek címzettjeit milyen alapon választották ki.