Betemette a hó március 15-öt

2013.03.15. 23:58 Módosítva: 2013.03.16. 02:08

Másfél nap alatt nem sikerült úrrá lenni a március közepén szokatlan hófúváson, ami azonban nem volt váratlan. Péntek éjszaka még 42 ember és 42 jármű vesztegelt a hó fogságában az utakon. Estig 13035 embert és 3490 elakadt járművet szabadítottak ki és még 114 elzárt út volt. Az úton rekedtek ideiglenes elhelyezésére 495 melegedőt működtetnek, ahol 8 ezer embert látnak el. 1848-an továbbra is a bajba jutottak mentésén dolgoznak. Észak-Magyarországon több tízezer háztartásban nincs áram, a szolgáltatást várhatóan csak szombat reggel tudják helyreállítani.

Előre szóltak

A meteorológiai szolgálat már csütörtök délután több megyére piros riasztást adott ki a hófúvás miatt. A közelgő hosszú hétvége miatt mégis sokan indultak útnak. Csütörtök estére már kritikussá vált a helyzet. A viharos szél és a hóesés miatt gyakorlatilag nem lehetett látni semmit, több tömeges baleset történt. Nagykanizsánál több mint negyven autó ütközött össze, ketten meghaltak. Csütörtök 14 órától egyes határátkelőkön kamionstopot rendeltek el, de Horvátország felől beléphetnek a nagyobb teherautók. Az erős hóesésen nem sikerült úrrá lennie a közútkezelőknek: az úton lévők áthatolhatatlan hóakadályokba ütköztek, az érintett autópályák felhajtóit viszont az illetékesek a tízkilométeres dugók ellenére még hosszú órákig nem zárták le, így a szükségesnél sokkal többen rekedtek az autójukban.

A hófúvás leginkább Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Somogy, Zala és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét sújtotta. A legsúlyosabb helyzet az M7-esen és az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán alakult ki. Több méteres hótorlaszok keletkeztek és az elakadt kamionok miatt több kilométeres dugók alakultak ki. Hat megyében összesen négyezer embert menekítettek ki az elakadt autókból, és négyszáz ember vesztegelt az elakadt járművekben. Az M1-es autópályán pénteken több ponton a szalagkorlát elbontásával próbálták elterelni a feltorlódott autókat.

Péntek délelőtt kaptak észbe

Bár a március közepétől szokatlan időjárásra már előre figyelmeztetett a meteorológiai szolgálat, és már csütörtök este drámai volt a helyzet, Pintér Sándor végül csak pénteken 11 órakor adott ki riasztást a katasztrófahelyzet miatt. A mentésbe ekkor már a honvédség és a Terrorelhárítási Központ harcjárműveit is bevonták. A miniszter azt mondta, emberemlékezet óta nem volt ilyen időjárás Magyarországon. Pintér szerint a rendőrség, a katasztrófavédelem és a társszervek kiválóan végezték munkájukat. Hibáztatta ugyanakkor azokat az autósokat, akik a figyelmeztetések ellenére útnak indultak és több helyen még a mentést is nehezítették.

A Belügyminisztérium péntek délben sms-t küldött ki a Vodafone és Telekom minden előfizetőjének. Az üzenetben az állt: "Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe! Belügyminisztérium". Mint később kiderült, a Telenor nem vállalta az ingyenes sms-ek kiküldését. Pintér Sándor később azt mondta: kivizsgálják ezt, a Telenor ügyfeleinek pedig azt ajánlotta, váltsanak olyan szolgáltatóra, aki segít a bajban.

Az sms aligha vigasztalta azokat, akik már közel egy napja vesztegeltek a hóban, az éjszakát is az autójukban töltötték és hosszú ideig semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak.Többen arról számoltak be, hogy közel 24 óra elteltével látták meg az első rendőrt vagy katasztrófavédelmist.

Orbán Viktor péntek délután érkezett Budapestre Brüsszelből, a repülőtérről a rendőrség Teve utcai irányítóközpontjába ment. Itt mindenkit arra kért, hogy tartsa be a hatóságok utasításait és ne induljon útnak.

Beindult a politika

A súlyos helyzeten péntek délutánra sem sikerült úrrá lenni a magyar hatóságoknak. Ausztria egy egész konvojnyi hómarót küldött, amely az M1-esen képződött hófal eltávolításában segített.

A rendkívüli helyzet miatt a legtöbb március 15-i rendezvényt, köztük az állami ünnepségeket is lemondták. A Parlament előtt minimális katonai tiszteletadás mellett vonták fel a nemzeti lobogót, de ez sem ment egyszerűen, mert a szerkezet befagyott. Hiába érkeztek Budapestre a Békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum meghívására a lengyel Gazeta Polska 300 klub tagjai, nem volt hova menniük. Péntek délelőtt egy csoportjuk tanácstalanul bolyongott az üres Múzeumkert környékén, aztán inkább városnézésre vitték őket. Rendezvényt végül egyedül az LMP tartott a Pilvax bisztróban. Bajnai Gordon az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért elnökségével a Petőfi-szobor talapzatánál, a Jobbik elnöksége a Batthyány-örökmécsesnél koszorúzott.

A katasztrófahelyzet hamar megszülte az első politikai nyilatkozatokat. Gyurcsány Ferenc már péntek reggel arra szólította fel Orbán Viktort, hogy haladéktalanul utasítsa a katasztrófavédelem parancsnokát és a honvédelmi minisztert az elakadt emberek kimentésére. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke azt kérte számon a kormányon, miért nem látták előre a bajt, miért nem hozták meg időben az emberek biztonsága érdekében szükséges intézkedéseket. A szocialisták felszólították a kormányt, hogy menessze a káoszért felelős vezetőket. Bajnai Gordon a Petőfi-szobornál azt mondta: ezt a katasztrófahelyzetet a kormánynak kezelnie kellett volna.

És mégy fontos esemény. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes péntek délelőtt lóháton érkezett meg Kézdivásárhelyen az 1848-49-es forradalom évfordulóját ünneplő felső-háromszékiek közé.

...és még néhány érdekes esemény

Debrecenben keményen munkához láttak a hókotrók, először a városháza zárt parkolójában.>>>

Giró-Szász András kormányszóvivő is bajba került, de azt mondta, hogy a hatóságok erőn felül teljesítenek.>>>

A nap egyik hőse a 27 órája dolgozó győri rádiós>>>

A kifutójukra dőlt fán keresztül kiszökött a Nyíregyházi Állatparkból harminc pávián, végül sértetlenül meglettek>>>