Elfogadták az esztergomi költségvetést

2013.03.15. 01:14

A Fidesz-KDNP-frakció módosító indítványaival fogadta el a képviselő-testület Esztergom költségvetését csütörtök éjjel, a törvényes határidő előtti napon. Tétényi Éva független polgármester kijelentette, meggondolja, hogy éljen-e vétójogával.

Kedden a testület nem tudott dönteni a költségvetésről. Meggyes Tamás volt fideszes polgármester bemutatta, hogy szerinte a jelenlegi városvezető által tervezett büdzsét kétmilliárd forintos nem létező bevétel tartja egyensúlyban, ezért egy 12 órán át tartó bizottsági ülésen a Fidesz-frakció átdolgozta a tervezetet. Steindl Balázs (Fidesz-KDNP), a testület pénzügyi bizottságának elnöke az ülésen elmondta, a költségvetés főösszege 8,4 milliárd forint, és 1,1 milliárd forint tartalékot terveztek be, mivel az adósságrendezés miatt a városnak váratlan kiadásokra is fel kell készülnie.

Több képviselő megemlítette, hogy az idei és a következő év szűkös esztendőket jelent a városnak, és csak a legszükségesebb kiadásokra jut fedezet, a városházán is csak a törvényi minimum lehet a létszám. Tétényi Éva közölte, hogy ez 20-24 fő leépítését jelenti, illetve a Fidesz-KDNP-frakció intézkedései az intézmények működését veszélyeztetik, ezért meggondolja, hogy éljen-e vétójogával, ami a költségvetés újratárgyalását tenné szükségessé.

A polgármester szavait vitatva Bánhidy Vajk (Fidesz-KDNP) képviselő elmondta, gyermekétkeztetésre ugyanakkora összeg van a költségvetésben, mint amit a polgármester tervezett, az óvodák finanszírozását pedig a tavalyihoz képest öt százalékkal növelték.

Meggyes Tamás szerint a 2012-es költségvetésből 1,1 milliárd forintos hiányt örököltek, ha ezt Tétényi Éva akarta volna eltüntetni, akkor neki kellett volna felvállalni a megszorításokat. A volt polgármester elmondta, a városnak 1,2 milliárd forintnyi kötvénye van, amihez az adósságrendezés miatt a bank nem ad hozzáférést. Ezt bevételként kell tervezni a költségvetésben, de ha nem lehet hozzájutni, akkor az 1,1 milliárdos tervezett tartalékot kell felhasználni.