A pártok közül az LMP mozgósította a legnagyobb tömeget

2013.03.15. 21:06 Módosítva: 2013.03.15. 21:07
Csak akkor fújt visszavonulót az LMP a bringás-felvonulástól, amikor a hajmáskéri bázison már javában melegítették a hókotró páncélosok a motorokat. A Pilvaxot így sem sikerült megtölteniük.

Az LMP az utolsó előtti pillanatig reménykedett a csodában, és csak akkor gondolta újra a bringás felvonulással és faültetéssel egybekötött március 15-i szabadtéri rendezvényüket, mikor már tankok vonultak fel a hóakadályok eltakarítására. Azután az utolsó pillanatban végül mégiscsak átszervezték a programot a huzatos Teleki-térről a Pilvax bisztróba, ami kifejezetten jót tett az eseménynek. És nem csak azért, mert odabent kellemes meleg volt, hanem azért is, mert a zárt térben nem volt olyan feltűnő, milyen kevesen kíváncsiak a nemrég megfeleződött pártra. Sőt, az még azon is joggal viccelődhettek, hogy az állami- és pártrendezvények többségének lefújása után elmondható: Budapesten az LMP bírja a legtöbb embert mozgósítani.

A rendezők elmondása szerint "tömegrendezvény"-nek szánt, de elég rövidre fogott eseményt Galkó Balázs melegítette be. A színész egy kifejezetten szórakoztató történelmi stand up comedyt vezetett elő, amiben volt minden: latinlecke, anekdotázás, március 15. rasszista interpretációja és a "Sej, a mi lobogónk" közönség-énekeltetős változata. Zárásként pedig egy olyan, néptáncolással egybekötött slam-poetryt láthattunk, amire még a diszkrét pincéreknek is leesett az álluk.

A jó értelemben véve sokkoló produkció hatását azután gyorsan lehúzták Schiffer András papírról felolvasott politikai sablonjai. Ezekben az LMP elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy felrúgta az 1848-ban elfogadott polgári alapelveket: a hatalommegosztást, a közteherviselést és a nagybirtoki rendszer megszüntetését. Schiffer a forradalom és szabadságharc tanulságát úgy foglalta össze, hogy egyszerre kell csökkenteni az ország függőségét és az emberek kiszolgáltatottságát.

Schiffer után Vágó Gábor rövid szónoklata következett, melynek első fele abból állt, hogy a politikus lassan, tagoltan felolvasta a 12 pontot, második fele pedig abból, hogy lassan, tagoltan felsorolta a március 15-i eseményekben részt vett fiatalok nevét és életkorát. Minkét produkciójával nagy sikert aratott hallgatósága körében, amihez azért saját tartalomként azt is hozzáfűzte: nem szabad elfeledni, hogy az Orbánékkal szembeni ellenállásban is a fiatalok a legaktívabbak.

Az összesen mintegy 15 percnyi politikai tartalom után a rendezvény gyorsan véget ért.