Lázár: 2010 forradalmát győzelemre visszük

2013.03.15. 15:29 Módosítva: 2013.03.15. 16:07

Több párhuzamot is vont az 1848-as események és 2013 között Lázár János, a Miniszterelnökséget irányító államtitkár március 15-ei ünnepi beszédében Hódmezővásárhelyen. Azt mondta, hogy míg 165 évvel ezelőtt a forradalmat leverték, addig a mostanit nem fogja Világos követni, nem lesz fegyverletétel és visszarendeződés. „2010 forradalmát győzelemre visszük, vívmányait megvédjük és olyan sziklaszilárd alappá tesszük, melyre a következő emberöltők polgári Magyarországát alapozni lehet" – fogalmazott.

Szerinte 1848 előtt ez a nemzet egy régimódi ország volt, amelyből hiányzott az öntudatos magyar polgár, de egy maréknyi fiatal demokrata, polgári forradalmat csinált. Mozgásba hoztak egy hatalmas, lassú, régimódi országot, amely végül megújult, és Európa sikeres országává vált. „Azt hiszem ma Magyarországon hasonló folyamat zajlik, hiszen az ország lassabban tud megszabadulni a kommunista örökségtől, mint az 1989-ben gondoltuk."

Tarlós István főpolgármester szerint múlttal és jövővel egyaránt szembenézve cselekedni kell a nemzetért, a márciusi üzenet továbbélést sürget. A szabadtéri állami ünnepségek elmaradása miatt nem tartotta meg a beszédét, de a szöveget nyilvánosságra hozták a budapesti önkormányzat honlapján. Tarlós szerint ha egy nemzet élni akar, akkor az ország politikai központjának az országon belül kell lennie. „Úgy kell a modern európai struktúrának teljes jogú részévé válnunk, hogy közben a nemzet feladása sem cél, sem eszköz nem lehet" – vélekedett a városvezető.

A szabadság nemcsak jogokat, hanem biztonságot és lehetőségeket is jelent, márpedig egyre többen vannak, akiknek egyikből sem jut elég, írta Mesterházy Attila MSZP-elnök március 15-ei üzenetében. Szerinte ahol nincs jólét és jog, ott nincs szabadság sem. A szocialisták vezetője szerint „ha lesz szabad választás, a nép jövőre lerázza magáról az elnyomást". Mint írta, a szabadság ma Magyarországon nem jár egyformán mindenkinek, mert a szabadságot csak az tudja megélni, aki egyáltalán meg tud élni.

Az LMP parlamenti képviselői csoportjának vezetője, Schiffer András szerint az emberek kiszolgáltatottságára építő hatalom „önkényuralmat és zsarnokságot" valósít meg, és akkor sem lesz sikeres, amikor az ország függőségén próbál enyhíteni. A párt eredetileg „Ide veled régi bringánk!" címmel tervezett egész napos ünnepségsorozatot, de a kedvezőtlen időjárás miatt a kerékpározás elmaradt, miként lemondták az LMP és a 4K! délutánra meghirdetett közös performanszát is, végül a Pilvax kávézóban tartottak megemlékezést.

Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője szerint 1848-49 egyik legfőbb üzenete a szabadság szeretete és a bátorság. A Márianosztrán elmondott beszédében arról is beszélt, hogy szabadságunk megvédése miatt a mai nemzedéknek is szüksége van bátorságra, hogy sikerrel küzdhessen meg a belső és külső erőkkel.

A Brüsszelben tárgyaló Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön jelentette meg ünnepi üzenetét. Szerinte régen voltunk ilyen közel ahhoz, hogy a magyarság céljait megvalósítsuk, a magyar szabadságot kiteljesítsük határokon belül és kívül. A kormányfő kiemelte: ez az a nap, amikor az egész világ hallja a magyar szabadság hangját. Ez a hang azt mondja, hogy a szabadság azoké, akik elég bátrak, hogy kivívják. „Mi, magyarok kivívtuk. Sokat küzdött a magyarság az elmúlt évszázadokban, hogy ez ma így lehessen" – írta.