Pintér: Emberemlékezet óta nem volt ilyen idő

2013.03.15. 12:52
Három halott, 57 elzárt település, ötezer elakadt jármű - a Belügyminisztérium összesítése szerint ezt a mérlege az országot sújtó rendkívüli időjárásnak. Pintér Sándor belügyminiszter elégedett a katasztrófavédők munkájával, az állampolgárok fegyelmezetlenségével viszont már kevésbé. Az osztrák kormány hómarókat ajánlott fel.

„Emberemlékezet óta nem voltak ilyen időjárási viszonyok” - mondta Pintér Sándor belügyminiszter péntek délelőtti sajtótájákoztatóján. A Belügyminisztérium (BM) ekkor ismertette annak a katasztrófahelyzetnek a részleteit, amely az elmúlt 24 órában a rendkívüli időjárás miatt alakult ki.

Pintér újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: elégedett a katasztrófavédelmi egységek munkájával, az állampolgári fegyelmezetlenséggel azonban nem. A miniszter azért nevezte fegyelmezetlennek az embereket, mert a hatóságok kérése ellenére még csütörtök este is többen indultak útnak az ország azon részein, ahol a legrosszabb volt a helyzet. Nehezményezte, hogy többen nyári gumikkal vágtak útnak, valamint azt is, hogy a kamionok több helyen felelőtlenül közlekedtek.

Átalánosságban Pintér arról beszélt, hogy az elmúlt 24 órában 100 km/h-s szél és havazás sújtotta az országot, ami leginkább Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Somogy megyében okozott problémákat. A borsodiak és a szabolcsiak életét leginkább az ónos eső és a szél nehezítette, valamint az elektromos vezetékek is sok helyen megrongálódtak.

Az M1-es autópályán három méteres hótorlaszok alakultak ki, személyautók, kamionok akadtak el - mondta. A helyzet súlyosságát a minszter azzal érzékeltette, hogy néhol még a harci járművek is elakadtak. Sok ember került a hó fogságába, akiket ki tudtak szabadítani, azokat meleg helyre vitték - mondta a miniszter. Arra kérte az embereket, hogy az érintett megyékben senki ne induljon útnak.

Pintér arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem engedték az embereknek, hogy ők maguk vágják át at autópályán a szalagkorlátot, azt válaszolta: az anarchiát és a szervezett segítséget nem szabad összekeverni. Hozzátette: a korlátot csak a szembejövő forgalom ismeretében lehet átvágni. A minisztert még a sajtótájékoztató közben is keresték a telefonján, Pintér erre hivatkozva kimentette magát, a részleteket a katasztrófavédelem, illetve a rendőrség vezetői mondták el.

Szócska gondol a hátfájósakra

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta: az M1-es és az M7-es autópályán a legnehezebb a közlekedési helyzet, előbbin több helyen átvágták a szalagkorlátot. A katasztrófavédelem információi szerint jelenleg 57 megközelíthetetlen település van az országban, ezeken összesen 13 ezer ember él.

Öt vasútvonal vált járhatatlanná, 5446 jármű akadt el, 160 településen szakadt meg az áramellátás, a bajba jutott autósoknak 227 befogadóhelyet nyitottak meg. Bakondi beszámolt arról is, hogy az osztrák kormány több hómarót ajánlott fel a Magyarországnak, ezek várhatóan hamarosan megérkeznek.

Papp Károly rendőrfőkapitány közölte: az elmúlt 24 órában három halálos baleset történt az utakon, összesen 19-en sérültek meg súlyosan, 57-en könnyebben. Hat megyében összesen négyezer embert menekítettek ki az elakadt autókból, jelenleg négyszáz ember vesztegel elakadt járművekben.

Az eseményen Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár is jelen volt, aki azt mondta: a kihűlés ellen nem jó az alkohol, pedig ha elfogy a fűtéshez szükséges üzemanyag, akkor a bajba került autósok testük melegével melegítsék egymást. Szócskát szolidaritását fejezte ki azokkal az emberekkel, akiknek a hólapátolás közben megrándult a derekuk. Ezt azzal magyarázta, hogy ő is hátfájós.