Megdőlt az országos hidegrekord

2013.03.16. 12:17

Szombatra virradóra Nyírlugoson mínusz 14,2 Celsius-fokot mértek, ezzel megdőlt a napi minimumhőmérsékleti rekord, tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Mostanáig 1932-ben volt a leghidegebb március 16-án, akkor Baján mínusz 13 fokot mértek.

Szombaton folyamatosan javul az idő: mérséklődik a szél, megszűnnek a hófúvások. Ezzel együtt a napsütés ellenére is hideg időre kell készülni. Az előrejelzés szerint kora délután mínusz 1 és plusz 4, késő este mínusz 8 és mínusz 2 fok várható.

Az OMSZ szombatra kilenc megyére és Budapestre adott ki citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést hófúvás miatt. E szerint Somogy, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Veszprém, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében, valamint a főváros területén szombaton is várható gyenge hófúvás, a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

omsz
Fotó: met.hu

A kisebb hóátfúvások délelőtt a Dunántúl nyugati felén, majd délutánra várhatóan országszerte megszűnnek. Szombaton napközben a Dunától keletre kisebb területen még kialakulhat havazás, de maximum 2 centiméternyi friss hó hullhat.

Vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 7 fok között valószínű. A minimumhőmérséklet általában mínusz 12 és mínusz 7 fok között alakul, de egyes szélcsendes, derült, vastag hóval borított tájakon mínusz 15 fok alá is hűlhet a levegő. A jövő héten enyhül az idő, szerdán és csütörtökön már 15 fok is lehet.