Rémhíreket szült a hóvihar

2013.03.16. 16:54 Módosítva: 2013.03.16. 17:25

„Leírhatatlan zűrzavar támadt, és az általános tolongásban kitörtek egy üvegajtót. [...] A büféasztal felborult, és valaki a szomszéd vendéglőből telefonált egy esti lap szerkesztőségébe, hogy ír merénylők bombát dobtak a bálterembe. A környéken híre terjedt, hogy elrendelték az általános mozgósítást.” Egyetlen csók és egy azt követő pofon következménye volt ez a Bradley Tamás visszaüt című Rejtő-regényben.

A helyzet valószínűleg csak még rosszabb lett volna, ha közben az utakon és vonatokon több ezer embert fogságba ejtő hóvihar van, és a problémát Bakondi Téltábornok György vezetésével próbálják megoldani – és mindezek mellett már nyolcvan éve is létezett volna internet és webkettő.

A csütörtök délután kezdődött időjárási helyzet ugyanis nemcsak arra volt bizonyíték, hogy az előre bejelentett havazás lényegében mindenkit képes meglepni az országban a katasztrófavédelemtől a MÁV-on és az autópálya-kezelőn át a minden figyelmeztetés ellenére autóba ülőkig. Hanem arra is, hogy az ál- és rémhírterjesztők az ilyen körülmények között jobban ézik magukat, mint Semjén Zsolt, amikor délcegen belovagol egy tetszőleges határon túli főtérre. A sugárfertőzött hóban felbukkanó, AIDS-es tűvel fertőzött mutáns szörnyek kivételével a szórakoztatóan hihetetlen hírek csodás tenyészetét hozták az elmúlt napok.

Kezdjük először is azzal, hogy a magyarországi helyzet olyan súlyossá vált, hogy abból Defcon Delta-szintű riasztás lett (mondjuk jobban hangzik, mint a narancssárga készültség, az biztos), és az USA-tól az Arab-öbölbeli államokig sok közeli országból segítenek nekünk.

Amerikai B-52, arab Hummer

Egészen konkrétan pénteken terjedt el az interneten, hogy a hóhelyzet miatt az Egyesült Államok 14 darab B52-es repülőgépet küld Magyarországra. Állítólag akkora krízis volt, hogy „a magyarországi helyzet elérte a legnagyobb készenléti állapotot, az a DEFCON DELTA-t”, sőt „a környező országokból is segítséget kapunk, az Arab Emírség 150 darab HUMMER H2-es típusú őszkerék meghajtású járművet küld”.

Érdekes kérdés, hogy mennyire környező ország az Egyesült Arab Emírségek (lesz még Abu-Dzabi magyar falu!), vagy, hogy miért pont ebből a kettőből érkezne segítség, hiszen utóbbi még csak nem is NATO-tag. Már csak ez is jelzi: a sztorinak természetesen semmi alapja, olyannyira, hogy a megemlített országok egyike sem foglalkozott vele hivatalosan egy mondatot sem. Nem beszélve arról, hogy még az a része is hibás, amelynek van egy kis valóságalapja. Tényleg van olyan készültségi szint, hogy Defcon, azonban nem Magyarországon, hanem az USA-ban, nem katasztrófákra használják, hanem katonai környezetben, és a fokozata nem lehet delta, mivel egytől ötig számozzák.

A világpolitika lopakodó manővereinél persze sokkal húsbavágóbb problémák is felmerültek az elmúlt napokban. Vagyis csak felmerültek volna, ha igazak lennének. Először is itt van mindjárt a közbiztonság. Ha szügyig ér is a hó, az ember vonakodva hagyja ott az autóját, „mert még feltörik” – hogy kik, és ők hogy jutnak oda, és aztán hogy viszik el a szajrét (pláne az autót), az most mindegy is. Különösen amikor ilyeneket olvas az ember a nagybetűs Internetes Világhálón:

további friss info!
Bana-Bőny között kirabolták az otthagyott autókat...
Sajnos nem csak ott törték fel a kocsikat! Győrnél is!!!! Többen írták!!!!!
MEGOSZTANI!!!!!!

Elég volt egyetlen telefon a Győr-Moson-Sopron megyei rendőrségre, hogy kiderüljön: a hír természetesen nem igaz. Egyetlen hasonló jellegű autófeltörésről tudtak a rendőrök, de az nem az országúton, hanem Győr belterületén, a Galántai utcában történt, ahol egy árokba csúszott autót hagyott ott a gazdája, és amikor visszatért, az autóját feltörve találta – közölte kérdésünkre a rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

Hol a kismama?

Egyelőre azt a kismamát sem sikerült megtalálnunk, aki a szintén Facebookon terjedő információk szerint valahol Várpalota térségében egy hó fogságában lévő autóban szült meg. Durván hangzó hoax volt, tényleg csak egy, a felkavart hóból előbukkanó, véreres szemű placentaevő Tom Cruise hiányzott belőle:

FONTOS!!!Varpalotan aki tud valahogy kozlekedni annak szol ez a post!!! Egyik benn ragadt autoban 1 holgy megszult!!Ott vannak az ujszulott kisgyerekkel a hideg autoban minden nélkül!

Gyerekszületés egyébként valóban volt a hóviharban, de nem útközben. Egy nyolcadik hónapban lévő terhes nőt különmozdonnyal szállítottak Bodajkról Székesfehérra, ahol az állomáson már várták a mentők, és rendben meg is született a Zoltán nevű kisfia. Olyan hírek is terjedtek, hogy egy Budapestről indult gyorsvonatról kellett Debrecennél egy majdnem tízórás út után egy kismamát kórházba vinni szülni, de ennek sem találtuk alátámasztását. Ugyanakkor Etyek térségébe tényleg segíteniük kellett a vöröskeresztesek és a mentőszolgálatnak egy szülő nőn.

Az álhírek között természetesen visszatérő elemnek számítanak azok, amelyek a hatóságokkal, felelősökkel foglalkoznak. Állítólag az elakadt autósokat hóból kimentő szakemberek azt mesélték az M1-esen, hogy az autópálya-kezelő néhány nappal korábban bontotta le és szállította el az útmentő hófogó rácsokat. Az ÁAK-nál kérdésünkre közölték: egyetlen ilyen hófogót sem vittek el, a szántóföldeken lévőket az elmúlt napokban közelebb is vitték az autópályához, a védőkerítés mellé. Azonban olyan erejű volt szél, és akkora a hó, hogy átvitte a havat a rácsok fölött.

Büntetés árokba csúszásért?

Többen arról számoltak be, hogy nem volt elég az árokba csúszásuk, a rendőrség még meg is büntette őket. László egy lefotózott csekkel együtt ezt osztotta meg a Facebookon:

Sok más autós társammal együtt a tegnapi időjárási viszonyok miatt balesetet,kárt másoknak NEM okozva árokba kerültünk. Én a rendőrségtől segítségnyújtás,segítséghí  vás,vagy bárminemű jó szándék nélkül ezt a csekket kaptam. Két falu között szinte járhatatlan úton,tomboló hóviharban felborulva átfázva fontosabb volt büntetni, mint segíteni.

László későbbi kérdéseinkre már nem reagált, de mivel más olvasó is írt arról, hogy megbüntették, miután a csúszós úton megcsúszott, rákérdeztünk az esetre a Somogy megyei rendőrségnél.

A rendőrség közleménye szerint március 14-én ketten hozták nyilvánosságra bírságukat a közösségi portálokon, és ezek a büntetések megalapozottak voltak. A Ságvág közelében történt balesetben a sofőr elismerte felelősségét, hogy nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel haladt. Mivel volt már "közlekedési előélete", ahogy a közlemény fogalmazott, a rendőrség 15 ezer forintos helyszíni bírságot szabott ki rá. A másik sofőr az M7 autópálya szalagkorlátjának ment neki, és szintén elismerte felelősségét, ezért a rendőrség tízezer forintos csekket állított ki.

A rendőrség álláspontja szerint a kiszabott helyszíni bírságok az elkövetett cselekménnyel arányosak voltak, méltányosság gyakorlására nem volt lehetőség. A rendőrség azt is hozzátette, hogy az érintettek hangulatkeltésre használták a közösségi portálokat, és bejegyzéseikben nem, vagy félrevezető módon jelölik meg a balesetek időpontját, illetve az időjárási körülményeket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport