Balatonkenesén ismét népszavazást írtak ki

2013.03.18. 15:08

Ismét helyi népszavazást tartanak Balatonkenesén, ahol vasárnap arról döntenek, hogy egyetértenek-e a tervezett, új közigazgatási határokkal - közölte a város jegyzője. Nánássy Elek tájékoztatása szerint egy magánszemély kezdeményezésére írtak ki a referendumot, ugyanis tavaly Balatonkenese akarattyai városrésze helyi népszavazáson úgy döntött, hogy leválik a városról és önálló település lesz.

A döntés-előkészítő bizottság kijelölte az új település elméleti közigazgatási határait, és március 24-én immár nem csak az akarattyaiak, hanem az egész város szavaz arról, hogy egyetért-e ezekkel a határokkal.

A második népszavazásnak nem lesz joghatása az eredeti döntésre, vagyis hogy a két település különválik, hiszen arról jogerős döntés van.

Balatonakarattya és Balatonkenese közigazgatási határairól a 2014-es választásokat követően a két különálló önkormányzat hoz döntést; ha nem tudnak megegyezni, bíróság dönt róla - tájékoztatott a jegyző.

A 3550 lelkes Balatonkenesén a 3014 választásra jogosult vasárnap reggel hattól este hét óráig a négy kijelölt  szavazóhelyiség valamelyikében szavazhat igennel vagy nemmel arról, hogy egyetértenek-e a szavazólapon ismertetett tervezett határokkal.

A népszavazás akkor lesz érvényes, ha a választásra jogosultak több mint fele elmegy szavazni, s akkor eredményes, ha a szavazók több mint fele ugyanúgy dönt.