Tíz lánctalpast küldtek Szabolcsba

2013.03.18. 16:29 Módosítva: 2013.03.18. 22:57
A Magyar Honvédség (MH) már tíz lánctalpas harcjárművével segít az áramszolgáltatás helyreállításában Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte Böröndi Gábor dandártábornok sajtótájékoztatón hétfőn Ibrányban.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandárának parancsnoka elmondta, hogy a megyei védelmi bizottság és a katasztrófavédelem felkérése alapján a járművek a megye teljes területén hajtanak végre feladatokat. A lánctalpasokkal elsődlegesen az áramszolgáltató szakembereit és a szükséges anyagokat szállítják a nehezen megközelíthető helyekre, hogy minél hamarabb legyen áram az összes fogyasztónál. A honvédség addig biztosítja ezeket az eszközöket, ameddig szükséges - ismertette a dandártábornok.

A viharban kidőlt távvezetéktartó oszlopok cseréjével kapcsolatban elmondta: vasárnap a honvédség erre a feladatra kijelölt helikopterével szemrevételezték a térséget. A helikopter személyzete jelenleg Szolnokon gyakorolja a betonoszlopok ki- és beemelését, és ha az időjárás lehetővé teszi, a levegőből segítenek az E.ON munkatársainak az új oszlopok felállításában.

Kossa György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) országos iparbiztonsági főfelügyelője elmondta, egy ötvenszer hetven kilométeres sávban 272 oszlop dőlt ki, ezen a területen kell kicserélni az oszlopokat és visszaszerelni a vezetékeket. A 272 oszlopból eddig 110-et cseréltek ki. A munkát nehezíti, hogy öt térségben rosszak a terepviszonyok, a ledőlt oszlopok megközelítése is gondot okoz.

4500 helyen csak kedden lesz áram

Nem sikerült megszüntetni a középfeszültségű hálózaton az időjárás okozta üzemzavart Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a szolgáltató E.ON Zrt. sajtószóvivője hétfőn késő este az MTI-vel. Várhatóan 4000-4500 fogyasztói helyen így csak kedden állhat helyre a szolgáltatás.

Hétfő este még 11 500 fogyasztói helyen nem volt áram, de a folyamatosan dolgozó szerelők éjszaka várhatóan hétezernyi helyre vissza tudják kapcsolni az áramot.

A továbbra is áram nélkül maradó fogyasztói helyek mintegy harminc szabolcsi településen találhatók. Közöttük van a városok közül Demecser, Dombrád, Ibrány, Kemecse, Nagyhalász, Nagykálló, Nyíregyháza, Nyírtelek,Tiszavasvári és Újfehértó is. Nagyhalászban 977, Nyíregyháza külvárosi részein 423, Nagykállóban pedig 203 fogyasztói hely érintett. A többi városban már 100 alatti a szolgáltatást még nem kapók száma.

A községek között részleges az áramszünet Beszterecen, Biriben, Bökönyben, Bujon, Gégényben, Kállósemjénben, Laskodon, Nagycserkeszen, Nyírbogdányban, Nyíribronyban, Nyírtéten, Ramocsaházán, Székelyben, Tiborszálláson, Timáron, Tiszarádon, Tyukodon, Újdombrádon és Vámosorosziban. Vasmegyeren még nem sikerült helyreállítani az elektromos szolgáltatást.

A továbbra is áram nélkül maradó településeken éjszaka nagyteljesítményű áramfejlesztő aggregátorokat helyeznek üzembe. Így a 4000-4500 érintett háztartásból kétezret ideiglenesen el tudnak látni szolgáltatással.

A helyreállítás hétfőn napközben nagy erőkkel folytatódott, a szerelők munkáját segítette a honvédség, a katasztrófavédelmi szervezet két mentőcsoportja, a rendőrség, valamint cégek is. Ennek ellenére sem tudták azonban a középfeszültségű hálózaton a munkát az ígért határidőre befejezni, főként a mostoha terepviszonyok miatt. A nagy hóban, sárban a szakemberek csak nagy nehézségek árán tudták megközelíteni a hibahelyeket, és a rossz körülmények ott is hátráltatták a feladatok időbeni elvégzését.

Adakozás

A környék településein az áram mellett sok házban fűtés sincs, a hidegben maradt családokat tartós élelmiszerrel, kenyérrel, süteménnyel, felvágottal, ásványvízzel, valamint ruhaneművel segíti a Magyar Református Szeretetszolgálat. Az adományt rászorultság alapján osztják szét a helyi lelkészek harminc-negyven, nehéz anyagi helyzetben lévő családnak - mondta el Balogh Barnabás, a segélyszervezet lelkész-igazgatója az egyik gávavencsellői adományátadáson az MTI-nek.

A szeretetszolgálat mellett a honvédség is felajánlotta segítségét: hétfőn tíz település - Buj, Vasmegyer, Újdombrád, Tiszarád, Sényő, Kék, Székely, Nyíribrony, Szabolcs és Tiszanagyfalu-Virányos - mintegy ötezer lakosának osztanak naponta kétszer meleg ételt a katonák.

Szabolcs megyében a csütörtöki-pénteki rossz időjárás miatt 98 település mintegy százezer fogyasztói helyén szűnt meg az áramszolgáltatás, miután a vezetékekre, oszlopokra fagyott eső és hó súlya alatt, illetve a viharos szél által kidöntött fák miatt több mint ötezer kilométer hosszú elektromos hálózat rongálódott meg. Több mint kétszáz oszlop tört el, mintegy háromszáz helyen szakadt el a vezeték, a szigeteléstörések száma pedig megközelítette az ezret.

Adománygyűjtést indítottak

A Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint számtalan megkeresést kaptak, amiben a napok óta áramszolgáltatás nélkül élő családok kértek élelmiszer-támogatást. A szervezet ezért gyűjtést kezdeményez azon károsult családok részére, amelyeknek az áramkimaradás következtében megromlottak a tartalékukat képező élelmiszereik.

A pénzadományokat a K&H Bank Zrt. 10404405-50495749-49561000 számlaszámra várják; a közlemény rovatba az "ÁRAMKIMARADÁS 2013" megjegyzést kell feltüntetni. A Magyar Vöröskereszt a vállalkozók, cégek, intézmények felajánlásaira is számít, a pénzadományokból a rászoruló lakosok számára tartós élelmiszert vásárolnak.

Tartósélelmiszer-felajánlásokat a Magyar Vöröskereszt mind nyíregyházi megyei szervezeténél, mind fehérgyarmati, kisvárdai, mátészalkai, nyírbátori, tiszavasvári és vásárosnaményi területi szervezeteinél fogad.

Napok óta áram nélkül élő szabolcsi települések segítésére szerzett be tizenöt nagyteljesítményű aggregátort az Ökumenikus Segélyszervezet. Tájékoztatásuk szerint a készülékek folyamatos mozgatásával összességében több száz család számára nyújtanak segítséget.

Az Ökumenikus Segélyszervezet tizennégy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település lakóinak gyertyát és takarókat is vitt vasárnap és hétfőn.