Felfüggesztenék három képviselő mentelmi jogát

2013.03.19. 16:21

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága egy kormánypárti és két ellenzéki képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a parlamentnek, mondta el Rubovszky György, a bizottság KDNP-s elnöke a testület keddi, zárt ülése után. A bizottság a fideszes Tiba István, a szocialista Simon Gábor és a jobbikos Mirkóczki Ádám mentelmi ügyét tárgyalta. Rubovszky György az egyes ügyekről részleteket arra hivatkozva nem akart elárulni, hogy a határozatok kikerülnek az Országgyűlés honlapjára.

A fideszes Tiba István elmondta, tavaly áprilisban kerékpározás közben összeütközött egy másik biciklissel, aki olyan szerencsétlenül esett, hogy eltört az egyik ujja, ami nyolc napon túl gyógyuló sérülésnek számít, emiatt szabálysértési eljárás indult. Ez azonban országgyűlési képviselőkkel szemben csak akkor folytatható le, ha a Ház felfüggeszti a politikus mentelmi jogát.

Mirkóczki Ádám úgy nyilatkozott: mivel zárt ülésen döntött a testület és csak jövő hétfőn kerül az Országgyűlés elé, ezért a bizottság szokásainak megfelelően addig nem nyilatkozik az ügyben.

Az MSZP korábban arról számolt be, hogy a Legfőbb Ügyészség egy csaknem öt évvel ezelőtti minisztériumi teljesítésigazolás aláírása miatt kérte a 2008 és 2010 között munkaügyi államtitkárként dolgozó Simon Gábor kiadását.