Geréb Ágnes Dániába menne díjat átvenni

2013.03.19. 15:39
Kitüntetné a természetes szülés területén végzett munkájáért Geréb Ágnest egy dán alapítvány. A szülész-nőgyógyász júniusban Koppenhágában vehetné át a díjat, ha addigra kiszabadulna a több mint két éve tartó házi őrizetből. A kényszerintézkedés megszüntetését kérő beadványról napokon belül dönt a bíróság.

A napokban dönt a Fővárosi Törvényszék arról, hogy a védelem kérésének megfelelően megszüntetik-e Geréb Ágnes házi őrizetét, vagy sem. A felülvizsgálat kötelessége a bíróságnak, a vádirat benyújtása után legalább hathavonta mindenképp újra ellenőrizni kell, indokolt-e a kényszerintézkedés.

Geréb Ágnes 2010 decemberében került át előzetes letartóztatásból házi őrizetbe. Akkor, éppen Geréb születésnapján maga az ügyészség indítványozta az előzetes megszüntetését. A házi őrizet azóta tart. A szülész-nőgyógyász védője, Papp Gábor azt mondta: a bűnismétlés veszélye az egyetlen indok, amelyre hivatkozva még mindig, több mint két év után is házi őrizetben tartják Geréb Ágnest.

Áder kegyelme függőben

Gerébet 2012 februárjában jogerősen bűnösnek találták foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében, és két év fogházbüntetésre ítélték. Azóta újabb ügyek miatt indult ellene büntetőper. Geréb a jogerősen lezárult és az újabb ügyekben is kegyelmi kérelemmel fordult a köztársasági elnökhöz. Áder elutasította az újabb büntetőeljárás megszüntetésére irányuló kérelmet, viszont Gerébnek nem kellett bevonulnia a börtönbe, hogy elkezdje letölteni a jogerősen kiszabott két év fogházbüntetést. Áder úgy határozott, hogy a végrehajtási kegyelemről szóló döntéssel kivár, azt csak akkor hozza majd meg, ha a bíróság jogerősen elbírálta az újabb, folyamatban lévő ügyeket.

Papp körülbelül két hete nyújtott be egy beadványt, amelyben részletesen megindokolta, hogy álláspontjuk szerint miért van szükség a házi őrizet megszüntetésére. Az ügyvéd úgy látja: egy gondatlan bűncselekménynél fogalmilag kizárt a bűnismétlés veszélye. Szerinte teljesen indokolatlan még mindig házi őrizetben tartani Geréb Ágnest. Megjegyezte: egyetlen kényszerintézkedés sem minősülhet előrehozott büntetésnek.

A Gerébéhez hasonlóan hosszú ideig tartó házi őrizet nagyon ritka. A Legfőbb Ügyészség honlapján közzétett, 2013 januári statisztika szerint az összesen 139 házi őrizetes közül csak 7-en voltak azok, akik 1 évnél régebben álltak ennek a kényszerintézkedésnek a hatálya alatt.

Júniusban lenne a dániai díjátadó

Az ügyvéd azt tervezi: egy újabb érvvel fogja kiegészíteni a két hete benyújtott beadványt.
Geréb Ágnesnek nemrég nemzetközi szakmai díjat ítélt meg egy dán alapítvány, Az élet jó kezdete („En god start i livet”). A Születésház Egyesület közleménye szerint Geréb a díjat a nő- és családközpontú természetes szülés területén végzett munkájáért kapja. A 10 ezer dán koronával, azaz körülbelül 400 ezer forinttal járó elismerést június 10-én adnák át egy ünnepségen Koppenhágában.

Ha a beadvány nem éri el a célját a Fővárosi Törvényszéken, élni fognak az utolsó jogorvoslati lehetőséggel is, és az ítélőtáblához fordulnak – mondta az ügyvéd. Amennyiben a házi őrizet megszüntetését így sem sikerül elérni, Papp Gábor szerint nem lehetetlen, de nehéz lenne elérni, hogy Geréb Ágnes így is elmehessen júniusban a koppenhágai ünnepségre. A főszabály egyébként a külföldre utazásról szóló 1998-as törvény szerint az, hogy nem utazhat külföldre, aki házi őrizet hatálya alatt áll.

Se előadás, se érettségi találkozó

A büntetőeljárási törvény kimondja: "házi őrizet elrendelése esetén a bíróság által kijelölt lakást és az ahhoz tartozó bekerített helyet a terhelt csak a bíróság határozatában meghatározott célból, különösen a mindennapi élet szokásos szükségleteinek biztosítása vagy gyógykezelés céljából, az ott írt időben és távolságra (úti célra) hagyhatja el".

A több mint két év alatt Geréb többször is hiába szerette volna különleges alkalmakkor elhagyni a házi őrizetet. 2011 májusában Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő felkérte Gerébet, hogy tartson előadást a bábaszakmáról a Képviselői Irodaházban. A bíróság nemet mondott. A Geréb Ágnessel szimpatizálók rendezvényein azóta többször felolvasott bírósági végzés szerint "Geréb Ágnes személyisége, valamint az ellene folyamatban lévő büntetőeljárásban betöltött szerepe alapján teljesen indokolatlan, hogy az ügyben szakmai előadást tartson. Továbbá ez ellentétes a kényszerintézkedés jellegével, céljával, ezért a bíróság a házi őrizet feloldása iránti kérelmét elutasítja”.

2011 szeptemberében a Budai Központi Kerületi Bíróság arra mondott nemet, hogy Geréb elmehessen negyvenéves érettségi találkozójára. Egy októberi tüntetésen ebből az indoklásból is idéztek. Az indoklás szerint az érettségi találkozó nem olyan fontos és egyszeri esemény, amely megismételhetetlen lenne, a kérés teljesítése pedig a házi őrizet kiüresedéséhez vezetne.