Pintér: A BM leadta a jelentését

2013.03.19. 17:23

A Belügyminisztérium elkészítette és határidőre le is adta a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését, mondta Pintér Sándor belügyminiszter újságírói kérdésre válaszolva az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) éves tiszti értekezlete után Budapesten.

A miniszter hozzátette, a jelentést a kormány tárgyalja meg, nyilvánosságra hozataláról a kormányfő dönt. Pintér vasárnap délután jelentette be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére a Belügyminisztérium hétfő estére elkészíti a jelentését, amit a következő kormányülésen a kormány tudomására is hoznak.

Pintér az értekezleten a múlt heti rendkívüli időjárási körülmények között tanúsított helytállásért, kiemelkedő teljesítményért elismeréseket adott át. A díjazottak között az OKF vezetőjének javaslatára katasztrófavédelmi munkatársak, továbbá az országos rendőrfőkapitány javaslatára rendőrök, a Honvéd Vezérkar főnökének javaslatára katonák, valamint civilek is voltak.

Bátorság érdemjelet 16-an kaptak, köztük az a tűzoltó zászlós, aki a mentés során segített abban, hogy egy vajúdó asszony eljusson Bodajk településről a székesfehérvári kórházba. Az értekezleten azt is elmondták, hogy új gépjárműveket, gépjárműfecskendőket és mobil laborokat, valamint védőruhákat kapott a katasztrófavédelem.

Az először sajtónyilvános éves értekezleten Pintér Sándor egységesnek és eredményesnek minősítette a katasztrófavédelem múlt évi munkáját, ugyanakkor egyebek mellett az informatika és a képzés területén feladatokat határozott meg, és arra szólította fel Bakondi György főigazgatót, hogy tegyen javaslatot katasztrófavédelmi életpályamodell kidolgozására.