Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Szigorúbban büntetné a Fidesz a katasztrófahelyzetben elkövetett lopásokat

2013.03.19. 16:55

Módosítaná a Fidesz a büntető törvénykönyvet (Btk.) annak érdekében, hogy a jövőben szigorúbban lehessen büntetni az emberek széles körét sújtó katasztrófahelyzet vagy természeti csapás helyszínén elkövetett lopásokat - közölte a kormánypárt kommunikációs igazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A javaslatot, amelyet a napokban dolgoznak ki részleteiben, Kocsis Máté azzal indokolta, hogy az ország északkeleti részén, ahol az elmúlt napok rendkívüli időjárása komoly áramellátási gondokat okozott, kábeltolvajok nehezítették az áramszolgáltatás helyreállítását. Ez elfogadhatatlan, és mindenkinek tudnia kell az országban, hogy "az állam a legkevésbé tolerálja, ha katasztrófa- vagy veszélyhelyzetben valaki lop" – jelentette ki.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében három férfit állított elő a rendőrség, akiket azzal gyanúsítanak, hogy szombat este Tiszacsermely térségében megpróbáltak ellopni egy áramvezetéket, amelyet a szélvihar szakított le. Kábeltolvajokat fogott el a rendőrség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is, ahol a Nyíregyházához közeli Magy településhez tartozó Kauzsay-tanya belterületén kilenc villanyoszlopról vágták le a légkábelt.

A fideszes indítvány nyomán a jövőben az eddigi kettő helyett alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel lehetne büntetni az ilyen lopások elkövetőit. A szankció felső határa pedig akár tíz év is lehet – ismertette a kormánypárti politikus, aki az MTI kérdésére elmondta, céljuk, hogy a Btk.-módosítás minél hamarabb, várhatóan már május 1-jén hatályba lépjen. Újságírói kérdésre válaszolva megjegyezte, nem tartja megkerülhetőnek, hogy az orgazdák ügyével is foglalkozzon majd a jogalkotó.

Arra a felvetésre, hogy az MSZP vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte az elmúlt napokban előállt katasztrófahelyzet körülményeinek, valamint a kormányzati intézkedések feltárására, Kocsis Máté közölte: a parlamentnek jelenleg is van erre megfelelő testülete, az általa vezetett honvédelmi és rendészeti bizottság, amely – ha a kormányzat megküldi – meg fogja tárgyalni Pintér Sándor belügyminiszter jelentését a katasztrófahelyzet tapasztalatairól. Továbbá lesz mód arra, hogy a katasztrófavédelem vezetői is beszámolhassanak a megtett intézkedésekről. Így a Fidesz nem támogatja a vizsgálóbizottság létrehozására vonatkozó javaslatot.