A szél és a hideg együtt megfektette az elektromos hálózatot

2013.03.20. 23:31

Jóváírja az egyheti áramszolgáltatás ellenértékét az E.ON Kelet-Magyarországon, ahol energetikai krízishelyzet alakult ki a múlt héten, és a sarkvidéki vihar miatt több helyen áram nélkül maradtak az emberek. Szintén zsebre menő kérdés azoknak, akik nem tudnak mit kezdeni az áramszünet miatt megromlott élelmiszerrel, hogy a helyi gyepmester térítésmentesen átveszi, és veszélyes hulladékként megsemmisíti, mondta Vinnai Győző kormánymegbízott, olvasható a katasztrófavédelem közleményében.

A múlt heti kaotikus állapotok idején felállított Országos Operatív Törzs szerdán 17 órakor befejezte működését, jelentette be Kossa György tűzoltó dandártábornok. A megyei megerősített viszont továbbra is működik, amíg minden lakásban helyre nem áll a szolgáltatás, ezt szerda éjfélig ígérték. Az Országos Mentőszolgálat előrejelzése a hétvégére havat, esőt és erős szelet jósol.

Mező Csaba, az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Igazgatóságának elnöke arról számolt be, hogy a rendkívüli energetikai ellátási zavar 14-én délután négykor kezdődött. Jegesedés, ónos eső, közel száz kilométeres szél volt, ettől szakadtak le a vezetékek és dőltek ki az oszlopok. A rendszereket úgy tervezték, hogy azok 80-100 km/h-ás szelet, vagy a -5 fokos zúzmarásodást viselnek el, most azonban a két jelenség egyszerre lépett fel, amely meghaladta a hálózat tűrőképességét.

Összesen 350 oszlop tört ki, ami kétezer kilométernyi vezetéket jelent. Gyakorlatilag a szél egy 50-70 kilométer szélességű folyosón tarolta le a villanyoszlopokat.

Elsőként az E.ON megyei munkatársait mozgósították, akik mellé 17-én a Dunántúlról vezényeltek át szakembereket, akik másnap munkába is álltak.  Az igazgatóság elnöke szerint normál esetben egy oszlop helyreállítása kb. másfél órát vesz igénybe, de az extrém körülmények miatt 4-6 óra, néhol egy egész műszak kellett ahhoz, hogy egy oszlopot a helyére tegyenek és bekössenek az ellátási láncba. A munkálatokban a szolgáltató kétszáz dolgozója, 150 külső munkatárs és külső vállalkozók vettek részt.

Az elmúlt héten a katasztrófavédelem, rendőrség, honvédség, polgárőrség, mentők, közútkezelő, mentőcsoportok, a HUNOR hivatásos mentőszervezet, a Pilis Mentőcsoport és az E.ON együtt közel 3500 emberrel és több mint 1400 technikai eszközzel dolgozott a helyzet normalizálásán. A katasztrófavédelem összesen 61 aggregátort küldött a térségbe, amelyekkel 43 település ellátását tudta biztosítani. A honvédség a lánctalpas kétéltű harci járművek mellett, helikopteres légi felderítést hajtott végre, ezzel segítve az áramszolgáltató munkáját, továbbá tíz településen ötezer embernek adott kétszer meleg ételt és teát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport