Ötödször is átírhatják az alkotmányt

2013.03.20. 06:28

Az alaptörvényben és a Büntető Törvénykönyvben (Btk) tiltja meg a Fidesz–KDNP a vörös csillag és a horogkereszt viselését – írja a Magyar Hírlap.

Az erről szóló módosításokat még a héten benyújtják az Országgyűlésnek, hogy a törvényhozás április 30. előtt dönthessen az ügyben. Ez a dátum azért lényeges, mert az Alkotmánybíróság (AB) februárban ezzel a hatállyal semmisítette meg az önkényuralmi jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi paragrafust.

A lap információi szerint a Fidesz-frakció elnöksége rábólintott a döntésre. Nem kizárt az sem, hogy az alaptörvénybe kerül a kommunista bűnök és a holokauszt tagadásának tiltása is - írja az újság meg nem nevezett forrásaira hivatkozva.

Az Alkotmánybíróság február közepén semmisítette meg az önkényuralmi – nemzetiszocialista és kommunista diktatúrákkal kapcsolatos – jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi (Btk.) paragrafust. Az Ab közleménye szerint a Btk.-szabályozás túl tág, nem kellően világos és körülhatárolt.

“Az alkotmánybíróság tapintatlan és bántó volt”- mondta a döntésre reagálva Orbán Viktor miniszterelnök a Hír Tv-nek. Orbán akkor azt mondta: egyelőre még nem tudják, hogy a törvény alkotmányba emelésével, vagy a büntető törvénykönyv módosításával fognak-e reagálni. Hozzátette: május 1-ig megtalálják a módját annak, hogy az AB döntése ellenében is betiltsák a vöröscsillag használatát.