A szociális támogatások és az ösztöndíjak is csökkennek

2013.03.21. 09:11 Módosítva: 2013.03.21. 09:12

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 30-40 százalékkal kell csökkenteni a hallgatók szociális támogatására fordított összeget - írja az eduline.hu. bár az intézmény hallgatói létszáma nem változott, az emberierőforrás-minisztérium a korábbinál jóval kisebb összeget ítélt meg az egyetemnek, amely több hete jelezte a tárcának a problémát, választ azonban egyelőre nem kapott.

Az egyetem hallgatói önkormányzata február végén tudta meg, hogy 511 millió forinttal csökkent az ELTE-nek biztosított, hallgatói juttatásokra fordítható állami támogatás. Ez az összeg 4294 egyetemista normatívájának felel meg. A kiesés miatt azokat a hallgatókat nem tudja a korábbi mértékben támogatni az intézmény, akik rászorulók ugyan, de nem fogyatékkal élők, tartós betegek, nagycsaládosok vagy árvák. Azok az ELTE-sek sem számíthatnak anyagi segítségre, akik valamilyen váratlan esemény, például valamelyik szülő munkahelyének elvesztése miatt nem tudják finanszírozni tanulmányaikat.

A korábbinál jóval kevesebb ösztöndíjat kapnak márciusban a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az előzetesen tervezetthez képest 40 százalékkal kevesebb hallgatói normatívát ítélt meg az egyetemnek. A hallgatók a teljes ösztöndíjat akkor kapják meg, ha a minisztérium az EHÖK kérésére megnöveli a juttatásokra fordítható összeget. A Corvinus aligha fogja tudni pótolni az összeget saját forrásaiból, az idén ugyanis 2,3 milliárd forinttal kap kevesebb állami támogatást, mint tavaly - olvasható a cikkben.