11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 2
Dánia 1
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 2
Mexikó 0

Újabb hófúvásra figyelmeztet az OMSZ

2013.03.21. 08:16 Módosítva: 2013.03.21. 09:28

Csütörtökre ismét több megyére adott ki figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható jelentős mennyiségű csapadék, az erős szél, illetve a hófúvás miatt. Péntekre az erős hófúvás miatt az ország északkeleti csücskére már másodfokú figyelmeztetések is érvényben vannak.

A Magyar Közút Zrt. arra kéri az autósokat, hogy pénteken az ország északi, északkeleti részén senki ne induljon útnak a várható hófúvások miatt.

Pécsi Norbert Sándor szóvivő közleménye szerint a Magyar Közút hóeltakarításra és síkosságmentesítésre felkészített járművei és üzemmérnökségi dolgozói 12 órás váltásban dolgoznak a következő napokban. A hótorlaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes, eredményesen csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével lehet majd fellépni. A hótorlaszok megszüntetése elsőbbséget élvez a főutakon és a forgalmasabb mellékutakon - közölte Pécsi Norbert Sándor, hozzátéve: bérelhető munkagépeket is az utakra rendelnek és szükség szerint országos vagy regionális szintű átcsoportosításokat is végrehajt a gépparkján belül.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat reggeli figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a nap folyamán Dunántúlon és délutántól a Duna-Tisza köze nyugati, délnyugati részén (Pest, Bács-Kiskun megye) a legerősebb lökések ereje több helyen is meghaladhatja a 70 kilométeres óránkénti sebességet. Főként a Dunántúl középső térségében 80 kilométer/óra körüli, a Balatonnál és a magasabban fekvő területeken pedig még ennél erősebb széllökésekre is számítani kell. Késő estétől északkeleten is viharossá fokozódik a szél.

A lehulló csapadék mennyisége csütörtökön a Dunántúlon és a középső országrészben több helyen is elérheti a 20 millimétert. Az esti, késő esti óráktól a Dunántúl északkeleti részén, majd Pest megyében az eső havas esőbe, havazásba vált. Ezután viszont jobbára megszűnik a csapadék, és csak helyenként hullhat, várhatóan legfeljebb 2 centiméteres hó. A kevés havat ugyanakkor viharos szél hordhatja - hangsúlyozta a meteorológiai szolgálat.

Csütörtökre az erős széllökések miatt 11 megyére, valamint a főváros területére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. E szerint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Pest megyében, valamint a fővárosban a várt legerősebb széllökések sebessége meghaladhatja a 70 kilométer/órát.

Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyére, valamint Budapestre a gyenge hófúvás miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. A jelenlegi előrejelzés szerint pénteken az ország északkeleti csücskében erős hófúvás is várható. Emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére péntekre már másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.  • Hírek
  • Bankszámla